Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Beza Pavlova ze śmietaną i owocami krok po kroku. Z tym przepisem nusi się udać [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Beza Pavlova ze śmietaną i owocami. Zobaczcie przepis!
Beza Pavlova ze śmietaną i owocami. Zobaczcie przepis! Fot. Paweł Epler
Jak przygotować bezę idealną? Zdradza Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga kulinarnego „Lady Kitchen”.

Beza Pavlova - chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku, udekorowana bitą śmietaną i sezonowymi owocami – niebo w gębie! Deser ten powstał na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.

Składniki na bezę

  • 5 białek 
  • 250 g cukru drobnego (na jedno białko 50 g cukru) 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo 

  • śmietana kremówka 
  • łyżka cukru pudru 
  • dowolne owoce 

Wykonanie
Białka i cukier umieszczamy w rondelku i na średnim ogniu ogrzewamy do temperatury 55 stopni, cały czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Sprawdzimy to, wsadzając palce do rondelka i pocierając białko między palcami. Rondelek zestawiamy z ognia i studzimy.
Przestudzoną mieszankę ubijamy robotem na najwyższych obrotach. Masa ma być lśniąca i gładka. Pod koniec ubijania dodajemy przesianą łyżkę mąki ziemniaczanej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim formujemy bezę. I teraz zaczyna się test cierpliwości – suszenie bezy. 4 godziny – 110 stopni. Wierzcie mi, warto poczekać.
Podczas pieczenia spod bezy może wypłynąć złoty strumyk, to cukier.
Na przestudzoną bezę wykładamy ubitą śmietanę i dowolne owoce. Ja użyłam śmietany 30% (pół litra), dodając do niej łyżkę cukru pudru. Nie przesadźcie ze słodkością, bo już beza jest słodka. Mała rada – nie ubijajcie białek w miskach plastikowych. Na plastiku osadza się tłuszcz i utrudnia ubijanie i bardzo łatwo można zepsuć śmietanę. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Desery. Beza Pavlova ze śmietaną i owocami krok po kroku. Z tym przepisem nusi się udać [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski