Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką [PRZEPIS]

mad
Mocno pomarańczowe ciasto na lekkim biszkopcie. Zobaczcie przepis!
Mocno pomarańczowe ciasto na lekkim biszkopcie. Zobaczcie przepis! Fot. Agnieszka Sznajder
Rewelacyjne lekkie ciasto na puszystym biszkopcie o intensywnym smaku pomarańczy! W sam raz na weekend!

Przepisem na ciasto „słodka pomarańcza” podzieliła się nasza Czytelniczka Agniszka Sznajder. Starosądeczanka, miłośniczka gotowania i wędrówek górskich. – Prowadzę blog kulinarny "Apetyczna babeczka". Inspiruje mnie to, co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy” – mówi o sobie.

Składniki na biszkopt

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Składniki na mus

  • litr soku z pomarańczy
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Składniki na piankę

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącego mleka

Wykonanie
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st., czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry dnem, aby biszkopt nie opadł, wystudzić.
Mus pomarańczowy. Połowę soku ugotować z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuścić dwa budynie, połączyć z gotującym się sokiem i gotować do zagęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelać na wystudzony biszkopt, odstawić do zupełnego wystudzenia.
Śmietankowa pianka. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Do śmietany dodać małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszać łyżką lub trzepaczką (nie mikserem!). Gotową masę śmietankową przełożyć na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny.
Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Desery. Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski