Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką. Zobaczcie przepis!
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Kośmider
Sezon na rabarbar trwa, warto więc przygotować pyszne ciasto. Zobaczcie sprawdzony przepis!

Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką to pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Kośmider.

Składniki na blaszkę o wymiarach 20x30 cm
Ciasto półkruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie rabarbarowe:

  • 1 łyżka masła
  • 1 kg rabarbaru
  • cukier
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

  • 115 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Wykonanie
Ciasto półkruche: 
W misce wymieszać mąkę cukier, sól. Dodać masło i za pomocą rąk połączyć składniki. Na koniec dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i położyć na papier, brzegi blaszki wylepić ciastem na wysokość około 2 cm. 
Nakłuć ciasto widelcem i odstawić do zamrażalki na około pół godziny. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 15-20 minut.

Nadzienie rabarbarowe: 
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, przesmażyć na patelni na maśle, dodać cukier i cynamon.

Kruszonka: 
W misce wymieszać cukier i mąkę, w rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzić, dodać do suchych składników. Wymieszać palcami, aby powstały “grudki”.
Na ostudzony spód ciasta wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 15-20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Desery. Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski