Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery dla konesera

(DD)
Letnie desery obfitują w świeże owoce - maliny, truskawki, borówki
Letnie desery obfitują w świeże owoce - maliny, truskawki, borówki Fot. 123rf
Poradnik. Dobrze dobrane wino nie tylko uzupełnia posiłek, ale stanowi jego integralną część.

Letnie miesiące to czas, kiedy najchętniej odżywiamy się warzywnymi sałatkami, lekkimi zupami, owocami i oczywiście deserami. Nasze podniebienia złaknione są lodów, sorbetów, delikatnej bezy czy tarty z dużą ilością owoców sezonowych. Jakie wina będą pasować do tych przysmaków? Na pewno nie podawajmy do deseru tego samego wina, co do obiadu. Do słodkich potraw pasują wina słodkie.

Vin de dessert (fr.) oznacza wino konsumowane do deseru. Są to zazwyczaj wina mocne (14-22 proc. zawartości alkoholu) i słodkie. Słodycz prawdziwych win pochodzi z cukru gronowego, którego źródłem mogą być tylko i wyłącznie same owoce winogrona. Tanie słodkie wina są z reguły winami przypadkowego pochodzenia, dosładzanymi po prostu białym cukrem. Aby się zbyt szybko nie zepsuły, są silnie siarkowane. Najlepsze wina deserowe produkowane są na południu Europy, w Portugalii, Hiszpanii, we Włoszech, Grecji i Gruzji.

Pyszności, które chłodzą
Zacznijmy od tego, co najbardziej kojarzy się z latem lodów i sorbetów. Najogólniej można stwierdzić, że do tych słodkości najlepiej pasują słodkie lub półsłodkie białe wina.

- Jeśli w deserze przeważają słodkie tony, zdecydujmy się na wino słodkie, jeśli jednak jest przełamany bardziej wytrawnym smakiem, na przykład sosem z kwaśnych owoców albo gorzką czekoladą, możemy sięgnąć po wariant półsłodki - radzi Vano Makhniashvili, ekspert win.

Dobrym pomysłem będzie także podanie słodkiego lub półsłodkiego wina musującego. Jeśli chcemy uzyskać pełną harmonię, dobierzmy takie wino, które będzie miało podobne nuty smakowe i zapachowe, jak serwowany deser, np. do lodów o smaku ananasowym poszukajmy trunku z taką samą dominantą smakową.

Jemy sezonowo i słodko
Chyba nie ma osoby, która nie kochałaby owoców sezonowych - truskawek, porzeczek, wiśni, borówek, jagód. Lato to okres, kiedy możemy spożywać je ze świadomością, że nie pochodzą z mrożonki ani nie urosły w szklarni. Dlatego latem chętnie raczymy się wszelkiego rodzaju tartami z truskawkami, biszkoptem z malinami i tym podobnymi deserami. Do czerwonych, sezonowych owoców wybierzmy słodkie lub półsłodkie wino czerwone.

- Do __bardzo słodkich przysmaków zalecałbym raczej wino słodkie - mówi Makhniashvili.

Słodycz wyrafinowana
Wybierając wino do deseru, pamiętajmy o zasadzie równowagi. Proste danie przytłoczymy zbyt wyrafinowanym winem, z kolei zbyt proste wino zostanie przytłoczone przez wysublimowany deser.

- Do deserów, takich jak crème brulée, strudel jabłkowy czy beza z truskawkami, będą pasować m.in. icewine’y - radzi ekspert. - To ciekawe wina - intensywnie słodkie na skutek produkcji z zamrożonych winogron, w których jest zdecydowanie mniej wody, za to dużo więcej cukru niż zwykle. Mają interesujące, wysublimowane smaki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski