Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Pyszna tarta chałwowa według Asi Banad – popularnej blogerki kulinarnej [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zaskocz swoich najbliższych wyjątkową tartą chałwową ze spodem wykonanym z sezamków! Przepis poleca popularna blogerka kulinarna Asia Banad.
Zaskocz swoich najbliższych wyjątkową tartą chałwową ze spodem wykonanym z sezamków! Przepis poleca popularna blogerka kulinarna Asia Banad.
Macie ochotę na nietypowy deser? Zaskocz swoich najbliższych wyjątkową tartą chałwową ze spodem wykonanym z sezamków! Przepis poleca popularna blogerka kulinarna Asia Banad.

Chociaż w naszych domach pośród słodkich wypieków zdecydowanie królują serniki, szarlotki oraz tradycyjne drożdżowce, w ostatnim czasie serca i podniebienia Polaków zdobywają także wykwintne tarty. Należą one do jednych z najpopularniejszych ciast kuchni francuskiej, a dzięki temu, że można właściwie dowolnie dobierać dodatki, każdy miłośnik słodkości znajdzie swoją ulubioną wersję.
Podstawą jest klasyczne ciasto kruche lub francuskie (można wykorzystać gotowe), ale warto też eksperymentować z innymi rodzajami ciasta. Masa, którą wylewa się na podpieczony spód, to najczęściej krem z dodatkiem nabiału i jaj lub – w wersji bez dodatkowego pieczenia – śmietana kremówka z dodatkami. Na wielu tartach pojawiają się także owoce i sosy czekoladowe.

Tarta chałwowa.
Tarta chałwowa.

Jednym z wariantów wartych spróbowania jest tarta z wiśniami, do której wykonania wykorzystamy sezamowe przekąski – ręcznie wyrabianą chałwę i sezamki. Sprawdź już dziś przepis przygotowany przez Asię Banad – autorkę popularnego bloga „Posypane”.


Składniki
Spód sezamkowy:
 

  • 150 g masła, miękkiego + do wysmarowania formy 
  • 140 g cukru 
  • Szczypta soli 
  • 3 żółtka   
  • 200 g mąki 
  • 1 opakowanie sezamków  
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem chałwowy: 

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej 
  • 200 g chałwy np. chałwy waniliowej 
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego 

  
Dodatki:

  • Wiśnie z syropu lub konfitura wiśniowa (lub świeże/rozmrożone wiśnie) 
  • Kakao do oprószenia 
  • Pokruszone sezamki

Przygotowanie:  
Foremkę na tartę smarujemy dokładnie masłem. Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera aż do powstania jasnożółtej, puszystej masy. Dodajemy żółtka (jedno po drugim) i miksujemy (masa może się zwarzyć, ale nie należy się martwić, to normalne). Sezamki rozdrabniamy na pył (za pomocą blendera lub umieszczając sezamki w torebce strunowej i uderzając w nie wałkiem). Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sezamkowym pyłem. Suche składniki dodajemy do masy jajeczno-maślanej
i miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą
i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza (włączamy termoobieg). Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia
i przenosimy do foremki na tartę. Schładzamy w formie kolejne 15 minut. Pieczemy przez 25-30 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika, całkowicie studzimy.
W celu wykonania kremu chałwowego śmietankę ubijamy z mascarpone na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy pokruszoną chałwę. Krem wykładamy na upieczony i wystudzony spód, układamy wiśnie, sezamki i posypujemy kakao.

Macie ochotę na tartę? Zobaczcie inne przepisy:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Desery. Pyszna tarta chałwowa według Asi Banad – popularnej blogerki kulinarnej [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski