Desery. Słodkie bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Słodkie bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Zobaczcie przepis!
Słodkie bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Udostępnij:
Bułki drożdżowe z truskawkami to pomysł na pyszne śniadanie albo przekąskę. Zobaczcie przepis!

Świeże, pachnące bułki drożdżowe z kruszonką to powrót do lat dzieciństwa. Te z truskawkami to prawdziwy smak lata! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na 12 bułek:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 3,5 dag drożdży
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę

  • 50 g cukru kryształu
  • 50 g margaryny
  • 100 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oleju do nacierania dłoni
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z pokruszonymi drożdżami oraz cukrami. Mąkę przesiewamy, tłuszcz topimy, studzimy i dodajemy do mąki wraz z rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 3 żółtka, dodajemy szczyptę soli i pokrojone truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc kilkucentymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.
Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Desery. Słodkie bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie