Kruche ciasto, aksamitny krem cytrynowy oraz świeże owoce i deser gotowy! Zobaczcie przepis na tartaletki naszej Czytelniczki Anny Loski.
Składniki na kruche ciasto
- 125 mąki
- 65 g cukru
- 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Składniki na krem cytrynowy
- 250 g serka mascarpone
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- owoce (borówki, porzeczki, maliny, poziomki)
- listki mięty
Wykonanie
Zagniatamy kruche ciasto i schładzamy je przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy 6 foremek do tartaletek. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut.
Serek ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy skórkę otartą z cytryn. Tartaletki napełniamy kremem, a na nim układamy owoce. Dekorujemy listkami mięty. Podajemy schłodzone.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?