Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta, aktywność, zero używek, odpoczynek

(DD)
Słodycze zastąpmy orzechami
Słodycze zastąpmy orzechami Fot. 123rf
Serce. Może służyć nam i sto lat, jeśli troskliwie o nie zadbamy.

Odpowiednie żywienie jest ważnym elementem profilaktyki i leczenia chorób sercowo-naczyniowych. Jak wygląda dieta przyjazna sercu, jak ją skomponować i na co zwracać uwagę, podpowiada ekspert programu „Zdrowa Ona” Ewa Kurowska.

O dietę szczególnie powinny zadbać osoby narażone na stres, palacze, osoby z nadwagą oraz otyłe. W grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych są także chorzy na cukrzycę i cierpiący na choroby nerek. W przypadku osób zmagających się z chorobami układu krążenia, prawidłowa dieta ma stabilizować poziom cholesterolu we krwi, czyli umożliwić uzyskanie prawidłowego profilu lipidowego - obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, trójglicerydów lub podniesienie poziomu cholesterolu HDL. Dodatkowo u osób z nadwagą lub otyłością dieta powinna ułatwić redukcję masy ciała. Diecie dla serca powinna zawsze towarzyszyć właściwie dobrana aktywność fizyczna.

Oto najważniejsze zalecenia:

Ogranicz spożycie mięsa, wybieraj takie, które zawiera najmniej tłuszczu, a dużo białka (np. mięso drobiowe);

Wprowadź do menu ryby bogate w kwasy omega-3, takie jak łosoś, tuńczyk (w sosie własnym), sardynki;

Wyeliminuj tłuste wędliny, sery topione, masło i tłuste mleko, zastępując je nisko- tłuszczowymi produktami nabiałowymi - kefirem, maślanką, czy jogurtami naturalnymi bez dodatku cukru;

Wprowadź do diety zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek i olej rzepakowy;

Zrezygnuj ze słodyczy, w zdecydowanej większości zawierają tłuszcze trans, które sprzyjają rozwojowi chorób serca. Zastąp je orzechami, migdałami, pestkami słonecznika, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe lub owocami - grejpfrut, melon. Dziennie ilość owoców nie powinna przekraczać 300 g.

Wprowadź do diety warzywa: marchew, dynię, cukinię, szpinak, natkę pietruszki, jarmuż, pomidory, brokuły. Są źródłem witaminy E, C oraz beta-karotenu, dlatego pomagają wzmocnić naczynia krwionośne, a zawarte w nich flawonoidy mają działanie przeciwmiażdżycowe;

Słodzone napoje i soki zastąp wodą mineralną lub źródlaną, świeżo wyciskanymi sokami warzywnymi lub zieloną i czerwoną herbatą (bez cukru).

Posiłki powinny być lekkostrawne i proste w przygotowaniu. Należy jeść regularnie pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia a nie dwa lub trzy obfite. Duże porcje są ciężkostrawne, zalegają w żołądku, przez co dodatkowo obciążają układ krążenia. Osoby, które mają zbyt duże stężenie cholesterolu całkowitego lub cholesterolu frakcji LDL, zwanego złym cholesterolem, powinny odstawić produkty zawierające tłuszcze zwierzęce, cukry proste oraz cholesterol.

Warto postawić na zdrowe roślinne tłuszcze, np. oliwę z oliwek, ale należy pamiętać, że ogólna zawartość tłuszczu w diecie nie powinna przekraczać 30 proc. energii z pożywienia, a spożycie cholesterolu 200 mg dziennie. Pacjenci z podwyższonymi trójglicerydami powinni wykluczyć z diety węglowodany proste, ponieważ są w głównej mierze odpowiedzialne za ich wysoki poziom. Unikać należy wyrobów ciastkarskich, ponieważ są bogate w puste kalorie i tłuszcze trans, które są niezdrowe dla serca. W przypadku pacjentów obciążonych genetycznie zaburzeniami lipidowymi, u których dieta nie zawsze przynosi efekty, lekarz wdroży farmakoterapię.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski