Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta i suplementy

Dorota Dejmek
Dietetyczka Emilia Kałędkiewicz
Dietetyczka Emilia Kałędkiewicz FOT. ARCHIWUM
Prawdy i mity. Czy przyjmowanie dużych dawek witamin C i B12 pomaga w walce z rakiem? Które warzywa i owoce warto włączyć do diety chorego i jaka jest rola selenu?

Osoby zmagające się z chorobą nowotworową, a także ich bliscy, starają się zrobić wszystko, aby jak najszybciej ją pokonać. Zdarza się, że słuchają różnych rad i stosują różne, nie zawsze sprawdzone i skuteczne metody. Jedną z nich jest dieta.

Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. Prawdy i mity na temat zdrowego żywienia i suplementacji podczas leczenia onkologicznego rozwiewa dietetyczka Emilia Kałęd­kiewicz, specjalizująca się w die­toprofilaktyce chorób nowo-­­ tworowych.

Przyjmowanie dużych dawek witaminy C i B12 pomaga w walce z rakiem.

Mit. Przyjmowanie dużych ilości substancji aktywnych bez konsultacji z lekarzem grozi przedawkowaniem. Witamina B12 jest ważną witaminą – uczestniczy w procesach metabolicznych każdej komórki. Jej niedobór może być przyczyną różnych powikłań, w tym neurologicznych i hematologicznych.

Mimo że u pacjentów onkologicznych często rozwija się niedobór tej witaminy, nie ma wskazań do rutynowej suplementacji. To samo dotyczy witaminy C. Przyjmowanie jej w zbyt dużych dawkach może być szkodliwe dla układu moczowego.

Amigdalina, witamina B17, powoduje remisje raka.

Mit. Przeprowadzone dotąd badania nie udowodniły takiej zależności. Pojawiają się natomiast doniesienia o ryzyku zatrucia cyjankami (uszkodzenie wątroby, niewydolność nerek, kwasica mleczanowa) w przypadku przyjmowania doustnych suplementów amigdaliny.

Ryzyko zatrucia jest większe przy niedoborze witaminy B12, a także przy przyjmowaniu wysokich dawek suplementów witaminy C. Natomiast jedzenie pestek zawierających amigdalinę – moreli, jabłek, czereśni – w których ilość cyjanku jest znikoma, może wywołać nudności, wymioty, bóle brzucha. Dolegliwości te mogą pogorszyć tolerancję chemioterapii.

Pokrzywa, krwawnik, nagietek i szałwia mają właściwości hamujące wzrost nowotworów.

Mit, ale... Wszystkie wymienione rośliny mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Ich obecność w kontekście choroby nowotworowej wynika z posiadanych właściwości przeciwzapalnych, jednak przeprowadzone dotychczas badania nie dały jednoznacznych wyników w tej kwestii. Niemniej są to rośliny, które zawierają składniki korzystne dla zdrowia.

Niektóre warzywa i owoce pomagają w walce z nowotworami.

Częściowo prawda. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, diety leczące z raka nie istnieją, ale mogą wspomóc terapię. Dotychczas udało się wyodrębnić wiele grup produktów posiadających potencjał antynowotworowy i zawierających substancje wzmacniające odporność i chroniące nasze zdrowie.

Wśród nich można wymienić warzywa kapustne, cebulowate, zielone liściaste, owoce, a także zieloną herbatę, produkty bogate w witaminę D i kwasy omega-3, tłuste ryby czy kurkumę.

Powyższe grupy produktów posiadają potencjał antynowotworowy, co oznacza, że ich spożywanie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na nowotwór. Jednak w sytuacji, gdy choroba została już rozpoznana, spożywanie tych produktów może jedynie wspierać terapię konwencjonalną, a nie ją zastępować.

Selen jest bardzo ważny w walce z nowotworami.

Prawda. Selen hamuje rozwój komórek nowotworowych. Jego przeciwnowotworowe działanie polega na blokowaniu syntezy DNA w komórkach nowotworowych i wzmocnieniu układu odpornościowego.

Badania wykazały związek wyższego spożycia selenu ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, jednak rola selenu w tych nowotworach wymaga potwierdzenia. Dlatego samodzielna suplementacja selenem nie jest wskazana i tylko lekarz może ją zalecić. Dobrym, naturalnym źródłem selenu są ryby, skorupiaki, nasiona roślin strączkowych, a także mleko i jego przetwory.

Soda oczyszczona ma zastosowanie w leczeniu raka.

Mit. Nie istnieją naukowe dowody potwierdzające skuteczność stosowania sody oczyszczonej w leczeniu nowotworów.

Podczas chemioterapii warto zażywać suplementy na porost włosów.

Mit. Wypadanie włosów po chemioterapii nie jest wynikiem niedoborów witamin i mikroelementów, ale uszkodzenia mieszka włosowego przez leki onkologiczne. Przyjmowanie suplementów na porost włosów nie zapobiegnie negatywnemu działaniu chemioterapii. Nie są one również niezbędne, aby włosy odrastały.

Podczas leczenia onkologicznego niektóre suplementy wchodzą w interakcje ze stosowanymi lekami, co może oznaczać zmniejszenie wchłaniania leków, zwiększone wydalanie lub zaburzenia ich metabolizmu. Su­plementacja musi przebiegać pod kontrolą lekarza. Witaminy i mikroelementy powinno się dostarczać do organizmu z odpowiednio zbilansowaną dietą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski