Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta przyszłości

Grzegorz Tabasz
Czekolada z pasikonikami. Wiosenne paszteciki ze szpinakiem i szarańczą. Ciasteczka drożdżowe z larwami motyli. Paluszki z białymi robaczkami.

To nie prima aprilis, science fiction tym bardziej, lecz dieta przyszłości. Takie desery serwowano na pewnej konferencji poświęconej rolnictwu ekologicznemu wraz z dokładną specyfikacją zawartości i kaloryczności.

O smakowych wrażeniach konsumentów nie było słychać, lecz wiele mówiono o przyszłości. Otóż liczba ludności ma szybko rosnąć, zaś zasoby pokarmu wręcz przeciwnie. Jeśli z dziesięciu kilogramów roślinnej paszy można wyhodować dwa kilogramy białka zwierzęcego, zaś owadziego cztery razy więcej, to w perspektywie globalnego przeludnienia i głodu wybór wydaje się prosty. Jeśli o głodzie mowa, to jego źródło leży w marnotrawstwie żywności.

Czwarta część zbiorów gnije podczas przechowywania. Wiele trafia na śmietnik. Obywatele bogatej Północy objadają się ponad potrzeby. Stąd plaga otyłości i nadwagi. Wystarczy odrobina postu plus lepsza dystrybucja żywności. Owady zostaną dla owadożerców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski