Dieta jest to podstawowa i najważniejsza metoda leczenia cukrzycy typu 2. Dieta ta nie wymaga jednak stosowania specjalnych produktów, sprzedawanych jako np. „żywność dla cukrzyków”. Zaleca się spożywanie żywności, przeznaczonej dla zdrowych. Koniecznie trzeba jednak pamiętać o urozmaicaniu menu tak, by pokarmy zawierały wszystkie niezbędne składniki. Należy codziennie spożywać produkty zbożowe, warzywa, owoce, mleko i jego przetwory, produkty wysokobiałkowe (ryby, drób, chude mięso, nasiona roślin strączkowych) i tłuszcze.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Skrobia, po strawieniu w przewodzie pokarmowym do cząsteczek glukozy, dostarcza komórkom organizmu materiał do przemian energetycznych. Tak więc jest w organizmie niezbędna, a produkty ją dostarczające powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu.
Chorzy na cukrzycę muszą zwrócić baczną uwagę na to, by ilość spożywanej codziennie skrobi była podobna. Aby przestrzeganie tej zasady nie przynosiło trudności, należy zaopatrzyć się w stosowne tabele porównawcze. Produkty zbożowe z pełnego przemiału ziarna (chleb razowy, płatki owsiane, müsli) zawierają dużo błonnika.
WARZYWA I OWOCE
Dorosły człowiek, chory na cukrzycę, powinien jeść dziennie 700 g warzyw (z ziemniakami łącznie) i około 300 g owoców. Warzywa i owoce zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, który opóźniając wchłanianie glukozy z jelit, obniża jej stężenie w krwi. Rozpuszczalny błonnik pomaga także obniżyć stężenie cholesterolu w surowicy. Poza tym warzywa i owoce zawierają witaminy antyoksydacyjne (C, E i beta–karoten). Spożywanie ich w odpowiedniej ilości powoduje, że zmniejsza się zagrożenie miażdżycą.
Pijąc soki trzeba jednak zachowywać umiar. Zbyt duże ilości mogą bowiem powodować podnoszenie się poziomu glukozy we krwi. Dobrą radą dla smakoszy soków jest rozcieńczanie ich wodą mineralną. Warzywa powinny być jedzone na surowo, w postaci sałatek. Także świeże owoce są bardziej polecane od suszonych czy konserwowanych. Warzywa, jeżeli gotowane, to krótko i w małej ilości wody, a jeśli smażone, to tylko w małej ilości oleju rzepakowego lub oliwy. Do gotowanych warzyw nie należy dodawać masła czy margaryny. Dobrze za to jest przyprawiać je sokiem cytrynowym lub jogurtem.
MLEKO I JEGO PRZETWORY
Mleko oraz jego przetwory zawierają białko i wapń. Mogą jednak zawierać także dużo tłuszczu, którego powinno się unikać. Należy zatem wybierać mleko o małej zawartości tłuszczu (0,5 proc.). Jogurt naturalny jest lepszy niż owocowy, ponieważ zawiera mniej cukru. Sery twarde zawierają dużo tłuszczu, więc lepiej unikać nadmiernego ich spożycia. Spośród serów białych trzeba wybierać chude.
MIĘSO I INNE PRODUKTY BIAŁKOWE
Mięso zawiera, oprócz białka, także liczne witaminy i składniki mineralne, a w szczególności żelazo i cynk. Często jednak zawiera również dużo tłuszczu. Należy więc wybierać mięso chude, usuwać widoczny tłuszcz, z drobiu ściągnąć skórę. Najlepiej gotować lub piec na rożnie. Z rosołków, po ostygnięciu należy usuwać widoczną warstwę tłuszczu. Ryby, chociaż także często są tłuste, generalnie są zalecane. Można spożywać je raz, dwa razy w tygodniu, ale powinny być gotowane, duszone lub z rusztu. Podobnie jak z innymi potrawami, także i tutaj trzeba unikać smażenia na tłuszczu. Dobrymi zamiennikami mięsa jest fasola, groch lub soja. Można spożywać je przynajmniej raz w tygodniu.
TŁUSZCZE
Tłuszcze są bardzo kaloryczne i można spożywać je tylko w ograniczonych ilościach. Tłuszcze zwierzęce (masło, śmietana, słonina, smalec) zwiększają krzepliwość krwi oraz podnoszą stężenie cholesterolu w surowicy. Te problemy pojawiają się także w przypadku spożywania tłustych mięs, serów, mleka.
Nieco zdrowsze są tłuszcze roślinne (oleje jadalne i miękkie margaryny). Nie podnoszą one stężenia cholesterolu i nie nasilają krzepliwości krwi, choć i one powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Najlepiej zrezygnować ze smarowania pieczywa masłem. Jeżeli jest to jednak niezbędne dla dobrego samopoczucia, to smarować cienką warstwą, używając miękkich margaryn, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu.
SÓL
Polacy generalnie używają zbyt dużo soli. Lekarze nazywają ją czasem „białą śmiercią”. Sól może powodować nadciśnienie krwi. Trzeba unikać słonych produktów, zwłaszcza konserwowanych. Zawierają one zwykle bardzo dużo soli.
CUKIER I SŁODYCZE
Chorzy na cukrzycę powinni ograniczać spożycie cukru. Nie znaczy to jednak, że cukier musi być całkowicie wyłączony z diety. Przy właściwym odżywianiu na co dzień spożycie słodkiej potrawy przy szczególnych okazjach nie jest dużym przestępstwem. Taka słodka potrawa, np. deser po obiedzie, powinna być jednak niewielka i spożyta w większym posiłku, złożonym z dozwolonych produktów.
ALKOHOL
Alkohol codziennie, nawet w małych ilościach, a także okazjonalne w większych, jest dla chorych na cukrzycę wysoce niepożądany. Może spowodować spadek stężenia glukozy we krwi poniżej bezpiecznych granic (hipoglikemia) u pacjenta przyjmującego leki hipolipemiczne. Może także być przyczyną wzrostu stężenia trójglicerydów i cholesterolu, co w cukrzycy zdarza się często i sprzyja rozwojowi miażdżycy. Jedynie okazjonalne spożycie malej dawki alkoholu jest dopuszczalne. Bardzo ważne jest, aby nie spożywać alkoholu na pusty żołądek. Spożyty alkohol powinien by? wliczany do kaloryczności dziennej racji pokarmowej.
NAPOJE
Może to być woda mineralna, herbata, kawa, soki owocowe. Wartość kaloryczna tych ostatnich powinna być wliczona do puli spożywanych dziennie kalorii.
REKLAMA:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?