Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czosnek wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i...
fot. frenky362/123rf.com

Dlaczego warto jeść czosnek? Nie tylko pomoże wyleczyć przeziębienie, ale też obniży ciśnienie i poziom cukru we krwi. Jedz go codziennie

Zwalcza infekcje i wspiera odporność

Czosnek wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga zwalczyć infekcje takie jak przeziębienie, grypa czy COVID-19. Allicyna ma silne właściwości antybakteryjne i hamuje rozwój bakterii zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych, chroni przed infekcjami Helicobacter pylori, salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami. Dzięki temu czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma przewagę nad lekami z apteki, ponieważ niszczy tylko patogeny, a oszczędza „dobre” bakterie jelitowe. To sprawia, że nie zaburza on flory jelitowej i nie wywołuje dolegliwości żołądkowych takich jak ból brzucha czy biegunka.

Czosnek blokuje również wnikanie wirusów do komórek i dzięki temu skraca czas trwania choroby. Badanie trwające 3 miesiące udowodniło, że osoby przyjmujące codziennie czosnek w postaci suplementu diety chorowały o 70 proc. krócej niż osoby przyjmujące placebo, czas ich choroby wynosił zaledwie 1,5 dnia w porównaniu do 5 dni w grupie placebo. Dodatkowo osoby biorące czosnek chorowały o 63 proc. rzadziej.

Zobacz również

Piłkarz Lecha: Przepraszam. Jest mi wstyd

Piłkarz Lecha: Przepraszam. Jest mi wstyd

Medale siłaczy Tęczy Społem Kielce na mistrzostwach Europy w Luksemburgu

Medale siłaczy Tęczy Społem Kielce na mistrzostwach Europy w Luksemburgu

Polecamy

Polacy zagrali na miarę oczekiwań! Jest upragniony awans na mistrzostwa świata!

Polacy zagrali na miarę oczekiwań! Jest upragniony awans na mistrzostwa świata!

Przemsza i Wisła po pożarze w Siemianowicach Śląskich pod stałą kontrolą

Przemsza i Wisła po pożarze w Siemianowicach Śląskich pod stałą kontrolą

Tomasz Tułacz: Nie doceniamy tego, co robimy

Tomasz Tułacz: Nie doceniamy tego, co robimy