MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść jabłka? Korzyści jest wiele! Wspomogą odchudzanie, koncentrację i pracę serca. Już jedno jabłko dziennie zrobi różnicę

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Martyna Jaros
Martyna Jaros
Jabłka jemy zazwyczaj kilka razy w miesiącu, a warto sięgać po nie częściej, aby cieszyć się ich prozdrowotnym działaniem. Aby dowiedzieć się, co dzieje się z organizmem, kiedy jesz te owoce, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Jabłka jemy zazwyczaj kilka razy w miesiącu, a warto sięgać po nie częściej, aby cieszyć się ich prozdrowotnym działaniem. Aby dowiedzieć się, co dzieje się z organizmem, kiedy jesz te owoce, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE NickyPe/Pixabay
Jesień to sezon na lokalne owoce i warzywa. Zachwycając się smakiem dyń, śliwek i gruszek, nie należy zapominać o jabłkach. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. To sprzymierzeńcy osób na dietach odchudzających oraz walczących ze zbyt wysokim cholesterolem. Dowiedz się, na jakie schorzenia pomagają te przepyszne owoce i dlaczego warto sięgać po nie nawet codziennie.

Spis treści

Dlaczego warto jeść jabłka? Skorzystają figura, serce i wątroba

Jabłka są lubianymi i bardzo popularnymi owocami, które są dostępne przez cały rok. Cenimy je za smak i niskokaloryczność. Są dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E oraz licznych polifenoli. Dzięki ich obecności, z jedzenia jabłek płynie wiele korzyści zdrowotnych. Aby je poznać, zajrzyj do galerii:

To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz jabłka

Ile kalorii mają jabłka? Jakie dostarczają witaminy?

Jedno, średniej wielkości jabłko o wadze 200 gramów, dostarcza do organizmu:

  • 104 kcal
  • 28 gramów węglowodanów,
  • 5 gramów błonnika.

Zawartość rozpuszczalnego błonnika sprawia, że jabłka pomagają w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Ponadto pektyny zawarte w owcach, odżywiają mikroflorę jelitową, działając na nią jak prebiotyk.
Zjedzenie jednego jabłka, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

  • witaminę C w 10 proc.,
  • miedź w 6 proc.,
  • potas w 5 proc.,
  • witaminę K w 4 proc.

Jabłka zaliczają się do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG = 36) i niskim ładunku glikemicznym, wynoszącym ŁG = 9 dla jednej sztuki owocu. Dlatego są owocami, które mogą w rozsądnych ilościach spożywane przez osoby z cukrzycą, pod warunkiem kontrolowania stężenia cukru we krwi. Najlepiej, aby były jedzone surowe i nierozdrobnione.

Kto powinien unikać jedzenia jabłek?

Choć jabłka bez wątpienia należą do zdrowych produktów, to jedzenie kwaśnych odmian tych owoców może osłabiać szkliwo i wpływać na nadwrażliwości zębów. Także osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, muszą być ostrożne przy sięganiu po jabłka, ponieważ mogę one zaostrzyć objawy choroby.

Zgodnie z zasadami diety FODMAP, jabłka – w szczególności surowe – powinny być także mocno ograniczone w diecie osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski