Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dobry rok dla polskich restauracji w słynnym przewodniku Michelina

Monika Jagiełło
Monika Jagiełło
Kulinaria. Ponad trzy i pół tysiąca restauracji i hoteli z 44 największych miast w 20 krajach Europy, w tym ponad 20 z Krakowa, trafiło do najbardziej prestiżowego kulinarnego przewodnika świata.

Obecność w czerwonym przewodniku z główką słynnego ludzika Bibendum, stworzonego w 1898 r. przez braci Michelin i rysownika O’Galopa to marzenie restauratorów z całego świata. Francuski bedeker uznawany jest bowiem za najbardziej prestiżowy tytuł w świecie kulinarnym. Tym bardziej cieszy, że w najnowszym zestawieniu znalazły się aż 52 polskie restauracje. Gwiazdkę Michelina otrzymał też drugi w historii polski lokal - Senses z Warszawy.

W najnowszej edycji inspektorzy Michelina opisali aż 13 nowych restauracji z Polski. W Warszawie z przewodnika wypadły trzy lokale. Dołączyło jednak siedem nowych. W Krakowie podobnie: w zestawieniu nie zmieściły się trzy restauracje z poprzedniej edycji, ale zostały zastąpione sześcioma nowymi. W sumie wyróżniono 28 warszawskich i 24 krakowskie restauracje.

Z Krakowa w przewodniku znajdziemy m.in. restauracje Copernicus, Trzy Rybki, Wentzl, a także Bottiglieria 1881, Miodova, Bianca, Farina, Szara Resto & Bar, Zazie czy Zakładka. Decyzje inspektorów Michelina, którzy anonimowo odwiedzają wybrane lokale, cieszą tym bardziej, że w niemałym stopniu pokrywają się one z wynikami Smaków Krakowa - kulinarnego plebiscytu „Dziennika Polskiego”. Głosami jurorów i czytelników wyłoniliśmy 27 najlepszych restauracji w Krakowie.

- To kulinarna bomba! W końcu, gwiazdka dla Senses jest drugą przyznaną polskiej restauracji. Cieszy też, że wybory inspektorów i głosujących w naszym plebiscycie częściowo się pokryły. Decydowały inne kryteria, a inspektorzy nie znają przecież Krakowa tak dobrze jak jego mieszkańcy. To tym większe wyróżnienie dla krakowskich restauracji - mówi Anna Starmach, jurorka Smaków Krakowa, a także MasterChefa, absolwentka francuskiej szkoły Le Cordon Bleu.

W przewodniku Michelina jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii. Dwie odpowiadają rewelacyjnej kuchni wartej odwiedzenia. Trzy gwiazdki wędrują do kuchni tak wyjątkowej, że wartej specjalnej podróży. W Polsce dotychczas Gwiazdkę Michelina posiadała tylko warszawska restauracja Atelier Amaro (od 2013 r.). W tym roku utrzymała ona wyróżnienie.

Tych, którzy mają ochotę dowiedzieć się więcej na temat krakowskich restauracji wyróżnionych zarówno w słynnym francuskim przewodniku, jak i plebiscycie „Dziennika Polskiego”, zapraszamy do lektury kulinarnego albumu „Smaki Krakowa”, który można nabyć w salonach prasowych.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski