Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowa szynka bez wędzenia. Zobacz, jak to robi szef kuchni [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić pyszną domową szynkę? Zobacz przepis Aleksandra Zachuty, szefa kuchni, Małopolskiego Ambasadora Smaku.
Jak zrobić pyszną domową szynkę? Zobacz przepis Aleksandra Zachuty, szefa kuchni, Małopolskiego Ambasadora Smaku. Fot. Aleksander Zachuta
Marzysz o pysznej domowej szynce jak dawniej? Bez konserwantów i ulepszaczy? Zobacz jak ją robi Aleksander Zachuta, Małopolski Ambasador Smaku i znany szef kuchni. Pokazujemy krok po kroku, jak przygotować w domowych warunkach, bez wędzarni i specjalistycznej wiedzy dobrą domową wędlinę.

Już nie długo zaczynają się gorące dni. Czy to powód, aby rozstać się z wędliną w kanapkach? I tak i nie.
- Jeśli to będzie wędlina ze sklepu, stanowczo odradzam! Ale jeśli to domowy wyrób, to nie ma problemu! - mówi nasz ekspert Aleksander Zachuta, promotor kulinarny. 
Jak zatem zrobić w domowych warunkach, bez wędzarni i specjalistycznej wiedzy dobrą, domową szynkę? Czy jest to możliwe? Otóż tak!

Zobacz też: Kulinarny Kraków według Aleksandra Zachuty

Aleksander Zachuta
Aleksander Zachuta Fot. Andrzej Banaś

Po pierwsze:
Należy kupić mięso wieprzowe typu szynka „kulka”. To mięsień, który jest już odpowiednio przygotowany przez rzeźnika. Najlepiej szukać tego produktu w sklepach, gdzie na miejscu rozbierane jest mięso. Wiele marketów ma swoje rzeźnie i sprzedaje mięso naprawdę przyzwoitej jakości. Dobrze by było, aby taka szynka ważyła około 1-1,2 kg.

Po drugie:
Musimy kupić specjalny rodzaj soli do przygotowania wędlin czyli peklosól - sól do peklowania. Dostępna jest powszechnie w większych sklepach i marketach.

Po trzecie:
Jak osiągnąć wędzony smak bez wędzenia? Ano jest sposób. Jednym z naturalnych sposobów jest dodanie uwodnionego dymu wędzarniczego. To produkt naturalny, powstający z procesu naturalnego wędzenia. Dym w płynie znajdziemy najszybciej robiąc zakupy w internecie.

Po czwarte
Termometr kulinarny lub ryżowar, czyli garnek do gotowania ryżu. Po co właśnie on? Zaraz się wyjaśni.
Gdy wyposażymy się w te rzeczy, możemy przystąpić do dzieła!

Wykonanie domowej szynki
Umyj szynkę i włóż do naczynia, w którym będzie luźno wypełniać dno. Dodaj kilka listków ziela laurowego i kilka kulek ziela angielskiego. Dodaj dwa obrane ząbki czosnku. Zalej zalewą, która składa się z 1 l zimnej wody, 18 g peklosoli na kg mięsa i płaskiej łyżeczki zwykłej soli. Jeśli chcesz uzyskać smak szynki wędzonej wlej do zalewy 50 ml wodnego dymu wędzarniczego. Wszystko dobrze wymieszaj aby sól się rozpuściła i wlej do naczynia z szynką. Jeśli trzeba roztwór uzupełnij zimną wodą tak, aby przykrył mięso. Tak przygotowaną szynkę pekluj 4 dni w lodówce, co dzień przewracając mięso. 
Po czterech dniach wyciągnij szynkę i mocno owiń folią stretch wraz z zielem i listkiem laurowym. Folia nada naszej szynce kształt i spowoduje, że soki z niej nie wypłyną do wody, w której będziemy ją za chwilę parzyć.
Kiedy zawiniątko jest gotowe zabierz się za ostatni proces przed konsumpcją, czyli parzenie.
Aby szynka miała odpowiednią strukturę i soczystość musisz ją obrabiać termicznie w odpowiednich warunkach.
Jeśli masz ryżowar, to ustaw temperaturę na 85 stopni i parz 1 godz na kilogram szynki plus jeszcze 30 minut po wyłączeniu urządzenia. Czyli - jeśli szynka waży 1 kg to parz 1 godzinę i wyłącz urządzenie, a szynkę zostaw jeszcze w kąpieli przez 30 minut.
Jeśli nie masz ryżowara, parz szynkę w garnku. Należy tylko kontrolować temperaturę wody za pomocą termometru. Kąpiel może się wahać między 75 a 90 stopni. Jeśli postawimy garnek na malutkim płomieniu - utrzymanie temperatury nie będzie problemem. Reszta procedury jest taka sama jak w przypadku użycia ryżowaru. Należy pamiętać tylko, aby szynkę wrzucać na gorącą wodę!
Smacznego!

Zobacz też inne przepisy szefa kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowa szynka bez wędzenia. Zobacz, jak to robi szef kuchni [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski