Jak zrobić domową szynkę z piekarnika? Soczysta szynka na świąteczny stół – zobaczcie przepis.
Domowa szynka pieczona w piekarniku [PRZEPIS]
Składniki
- szynka (najlepiej kulka – ok. 1,5 kg)
- ok. 2 litry wody
- 4-5 łyżek soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- jałowiec (kilka kulek)
Dodatkowo
- masło
Wykonanie domowej szynki pieczonej
Wodę z solą, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym zagotować, wystudzić. Dodać rozgnieciony czosnek. Wodę wlać do garnka i włożyć w to szynkę. Zostawić w chłodnym miejscu na dobę.
Po tym czasie szynkę wyciągnąć z wody i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać nieco wody z marynaty na dno naczynia, na wierzch szynki nałożyć trochę masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec szynkę w zamkniętym naczyniu około 1,5 godziny od czasu do czasu podlewając powstałym płynem. Około 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę, by szynka od góry pięknie się przypiekła.
Przepis Justyny Kalemby
Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?