Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe dżemy z owoców. Niebanalne przetwory pachnące ziołami [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Tradycyjnie do słodkich przetworów dodaje się jedynie cukier, ale warto pomyśleć, jak wzbogacić lub zaostrzyć ich smak i aromat, wykorzystując dobrze znane przyprawy.
Tradycyjnie do słodkich przetworów dodaje się jedynie cukier, ale warto pomyśleć, jak wzbogacić lub zaostrzyć ich smak i aromat, wykorzystując dobrze znane przyprawy. fot. pixabay
Aby popularne dżemy i konfitury miały wyjątkową, nieoczywistą nutę smakową, warto do nich dodać zioła i przyprawy korzenne. To idealne składniki wynoszące „zwykłe” domowe przetwory na kulinarne wyżyny. Jak je wykorzystywać i do jakich owoców lub warzyw pasują najlepiej?

Lato to najlepszy czas na zamknięcie w słoikach jego najlepszych smaków: zrobienie kompotu z truskawek, konfitury z wiśni, marmolady ze śliwek albo nietypowych dżemów z warzyw, jak cukinia, dynia czy zielone pomidory.
Nieprawdą jest, że mogą do nich trafić produkty gorszej jakości – czyli miękkie, przejrzałe, przywiędłe, ponieważ mają niekorzystny wpływ na smak i konsystencję przetworów. Jedyne owoce, które w stanie miękkim nadają się do wyrobu dżemów czy soków, to truskawki i maliny, pod warunkiem, że tylko lekko puszczają sok; jeśli da się wyczuć, że zaczęły fermentować, mogą się zepsuć.

Pod żadnym pozorem nie wolno używać składników, które nawet w minimalnym stopniu zaczęły pleśnieć – nawet wykrojenie zajętej części nie pomoże, ponieważ zarodniki pleśni są już w całym owocu.

Słodkie przetwory – co dodać, by wzbogacić ich smak

Tradycyjnie do słodkich przetworów dodaje się jedynie cukier, ale warto pomyśleć, jak wzbogacić lub zaostrzyć ich smak i aromat, wykorzystując dobrze znane przyprawy. Taki owocowy dżem w ostrzejszej wersji stanie się doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs albo deski serów.

  • Sok z cytryny albo kwasek cytrynowy pasują do wszystkich przetworów – dodają im orzeźwiającej nuty i pomagają zachować piękny naturalny kolor.
  • Goździki podkreślają smak i aromat śliwek (na słodko i marynowanych), gruszek oraz jabłek.
  • Cynamon stworzony jest do przetworów z jabłek; pasuje też do śliwek (zwłaszcza węgierek), gruszek, moreli i truskawek.
  • Pieprz dodaje pikantnej nuty przetworom z wiśni, truskawek i ze śliwek.
  • Chili pasuje do czerwonych porzeczek, malin, śliwek, truskawek i wiśni.
  • Rozmaryn można dodawać do przetworów z moreli, brzoskwiń, gruszek czy borówek.
  • Bazylia doskonale uzupełnia smak truskawek i moreli oraz – oczywiście – pomidorów.
  • Kolendra nadaje się do truskawek, jagód, śliwek i pomidorów.
  • Tymianek komponuje się z gruszkami, morelami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami i pomidorami.
  • Jałowiec dodaje się do czerwonych i czarnych porzeczek, agrestu oraz brzoskwiń.
  • Kurkuma ożywi kolor przetworów z wszelkich żółtych owoców.
  • Ziele angielskie podkreśla smak przetworów z dyni, śliwek i pomarańczy.
  • Gałka muszkatołowa pasuje do malin, jabłek, a także dyni.
  • Imbir dodaje się do truskawek, brzoskwiń i rabarbaru.

W polskiej kuchni najpopularniejsze są dżemy z truskawek, malin i wiśni. Appetita podpowiada, jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby móc cieszyć ich smakiem nie tylko do popularnych kanapek, ale także pieczonego kurczaka czy grillowanego sera.

Dżem truskawkowy z bazylią i pieprzem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 40 dag drobnego cukru
  • opakowanie pektyny do dżemów
  • łyżka kwasku cytrynowego Appetita
  • 2 łyżki bazylii Appetita
  • 2 łyżki pieprzu kolorowego Appetita

Wykonanie:
Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać cukier wymieszany z pektyną i kwaskiem cytrynowym, bazylię oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmiksować blenderem, gotować jeszcze 5 min bez przykrycia, stale mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Dżem wiśniowy z chili i tymiankiem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • łyżeczka papryki chili mielone Appetita
  • 2 łyżki tymianku Appetita
  • 35 dag brązowego cukru
  • 150 ml octu z czerwonego wina


Wykonanie:

Wiśnie umyć, wydrylować. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, rozgrzać, skarmelizować. Dolać ocet, wymieszać do rozpuszczenia karmelu. Wrzucić wiśnie i przyprawy. Gotować bez przykrycia, często mieszając, aż dżem wyraźnie zgęstnieje. Gorący przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Korzenny dżem malinowy [PRZEPIS]

Składniki:

  • 50 dag malin
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego Appetita
  • po dużej szczypcie imbiru mielonego i gałki muszkatołowej Appetita
  • szczypta chili mielonego Appetita
  • po 2-3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego Appetita

Wykonanie:
Maliny przebrać, wrzucić do rondla z grubym dnem. Wsypać cukier i kwasek cytrynowy, wrzucić ziarenka jałowca i ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 min bez przykrycia, często mieszając. Wsypać imbir, gałkę i chili, wymieszać, gotować jeszcze 5 min. Wyjąć ziele i jałowiec. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe dżemy z owoców. Niebanalne przetwory pachnące ziołami [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski