MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe lody

Redakcja
Słodki kącik

2 jajka

szklanka schłodzonego mleka
2 bite śmietany w proszku Śnieżka
śmietana 250 ml 36%
pół szklanki cukru

Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki. Aby lody miały dobrą konsystencję należy mieszać je kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie mrożenia.

Aby uzyskać różne smaki:

Waniliowy - dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko
Kawowy - do masy śmietankowej dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kakaowy - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy
Truskawkowy- do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski