2 jajka
szklanka schłodzonego mleka
2 bite śmietany w proszku Śnieżka
śmietana 250 ml 36%
pół szklanki cukru
Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki. Aby lody miały dobrą konsystencję należy mieszać je kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie mrożenia.
Aby uzyskać różne smaki:
Waniliowy - dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko
Kawowy - do masy śmietankowej dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kakaowy - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy
Truskawkowy- do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?