Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pieczywo. Bułki z ziarnami słonecznika lub dyni. Chrupiące i pachnące [PRZEPIS]

mad
Domowe bułki z ziarnami słonecznika lub dyni - zobacz przepis.
Domowe bułki z ziarnami słonecznika lub dyni - zobacz przepis.
Pożywne, domowe pieczywo z dużą ilością ziaren jest doskonałym pomysłem na pyszne, wartościowe śniadanie bądź lekką kolację. Dzisiaj proponujemy ciepłe bułeczki urozmaicone pestkami słonecznika oraz dyni. Pycha! Zobaczcie przepis.

Domowe pieczywo wraca do łask. Bułki są proste do zrobienia, a ich smak i zapach zachwyci wszystkich. Zobacz, jak krok po kroku zrobić domowe bułki. Domownicy będą zachwyceni.

Bułki z ziarnami słonecznika lub dyni.
Bułki z ziarnami słonecznika lub dyni.

Bułki z ziarnami słonecznika lub dyni [PRZEPIS]

Składniki (około 18 bułek):

  • 750 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
  • 235 ml letniego mleka
  • 210 ml letniej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek słonecznika i pestek dyni Kresto
  • 1 jajko M
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • Dodatkowo:
  • białko z 1 jajka do posmarowania bułek
  • słonecznik, pestki dyni Kresto

Wykonanie:
1. Zrób zaczyn. W tym celu połącz mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować - będzie podrastać i pienić się.
2. Do misy miksera dodaj mąkę, zaczyn, wodę, pestki, sól, jajko i zacznij wyrabiać ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ręcznie - wyrabiamy około 10 minut.
3. Dodaj do ciasta olej i na wolnych obrotach miksuj aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto.
4. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do podwojenia objętości ciasta.
5. Przygotuj 2 duże blaszki, np. te z wyposażenia piekarnika. Wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i posyp mąką.
6. Wyrabiaj ciasto ręką około 1 minutę.
7. Odrywaj kawałki ciasta (waga: około 90 g), chwilkę wyrabiaj, formując kulkę, układaj je na blaszce. Powtarzaj tę czynność z resztą ciasta.
8. Posmaruj bułki białkiem przy pomocy pędzelka i posyp ziarnami.
9. Przykryj ściereczką blaszki z bułeczkami i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
10. Po tym czasie delikatnie spłaszcz dłonią każdą z bułek i wstaw 1 blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180°C.
11. Bułeczki piecz około 20 minut, do ładnego zarumienienia.
12. Czynność powtórz z drugą blaszką.
13. Upieczone bułeczki wystudź na kratce.

Zobacz też inne przepisy na domowe pieczywo:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe pieczywo. Bułki z ziarnami słonecznika lub dyni. Chrupiące i pachnące [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski