Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pieczywo. Dyniowe bułeczki. Drożdżowe bułki z dynią [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Drożdżowe bułki z dynią. Zobaczcie przepis!
Drożdżowe bułki z dynią. Zobaczcie przepis! Fot. Dorota Sokół
Sezon nas dynie w pełni, warto więc wykorzystywać ją gdzie tylko się da! Czy wiecie, że dynię można dodać do pysznych domowych bułek? Zobaczcie przepis!

Dyniowe bułeczki to hit tegorocznej jesieni! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Dorota Sokół, z wykształcenia dietetyczka.
Dlaczego warto sięgać po dynię? To warzywo jest bowiem prawdziwą witaminową bombą, a im bardziej pomarańczowy jest jego miąższ, tym lepiej. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B i beta-karotenu oraz C, E i PP, jest też skarbnicą białka, błonnika oraz potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Świetnie więc odnajdzie się w menu najmłodszych smakoszy, u których minerały te w okresie intensywnego wzrostu odgrywają ogromną rolę, przeciwdziałając krzywicy.
Jedzenie miąższu dyni ma też działanie przeciwnowotworowe, wzmacnia wzrok i – co ciekawe – oczyszcza układ trawienny z pasożytów. Obniża również poziom tzw. złego cholesterolu we krwi i działa odkażająco na układ moczowy, dlatego zaleca się ją osobom mającym problemy z nerkami lub pęcherzem.

Drożdżowe bułki z dynią.
Drożdżowe bułki z dynią. Fot. Dorota Sokół

SKŁADNIKI

  • 200 g dyni
  • 350 g mąki tortowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 250 ml mleka
  • jajko (do posmarowania wierzchu bułek)

WYKONANIE
Obrać dynię – najlepiej przekroić ją na pół, wyjąć pestki, wrzucić do piekarnika (120 stopni) na 15-20 minut lub podgotować 10 minut na parze - wtedy łatwo schodzi skórka. Obraną dynię włożyć do garnka, zalać mlekiem (zostawić około 1/2 szklanki mleka na rozczyn) i rozgotować.
Rozpuścić masło.
Gdy wystygną, przygotować rozczyn z drożdży, mleka oraz łyżeczki cukru, odstawić na 15 minut. Przełożyć wszystkie składniki, tj. mąkę, cukier, rozczyn, masło, dynię z mlekiem do dużej miski. Wyrobić ciasto – ok. 20-30 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułeczki (jeśli ciasto mocno się przykleja do rąk, warto oprószyć dłonie mąką) i układać na blaszce do pieczenia. Posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe pieczywo. Dyniowe bułeczki. Drożdżowe bułki z dynią [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski