Wystarczy kilka składników i pyszna pasta paprykowa na zimę gotowa. Przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków autorów bloga „Kuchenne Wariacje”.
Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml
- 5 kg czerwonej papryki
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- pieprz
Wykonanie
Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zacznie robić się czarna. Po upieczeniu papryki pozostawiamy do wystygnięcia. Potem zdejmujemy skórkę, wyciągamy nasiona i kroimy na kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Paprykę dusimy ok. 30-40 minut aż sok odparuje, a papryka stanie się gęsta. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawiamy według indywidualnych smaków.
Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 30 minut.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?