Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Pasta z czerwonej papryki. Prosta i pyszna [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pasta z czerwonej papryki. Prosta i pyszna. Zobaczcie przepis!
Pasta z czerwonej papryki. Prosta i pyszna. Zobaczcie przepis! Fot. Stanisław Romek
Domowa pasta z papryki to doskonały dodatek do mięs, sosów, a także do kanapek. Warto zrobić kilka słoiczków, by w zimie cieszyć się prawdziwie paprykowym smakiem! Zobaczcie przepis naszych Czytelników.

Wystarczy kilka składników i pyszna pasta paprykowa na zimę gotowa. Przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków autorów bloga „Kuchenne Wariacje”.

Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz

Wykonanie
Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż skórka się pomarszczy i zacznie robić się czarna. Po upieczeniu papryki pozostawiamy do wystygnięcia. Potem zdejmujemy skórkę, wyciągamy nasiona i kroimy na kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Paprykę dusimy ok. 30-40 minut aż sok odparuje, a papryka stanie się gęsta. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawiamy według indywidualnych smaków.
Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 30 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe przetwory. Pasta z czerwonej papryki. Prosta i pyszna [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski