Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe wędliny na Wielkanoc. Wędzona szynka i kiełbasa [PRZEPISY]

mad
Jak zrobić domowe wędzone wędliny? Zobacz przepisy na szynkę wędzoną i domową kiełbasę.
Jak zrobić domowe wędzone wędliny? Zobacz przepisy na szynkę wędzoną i domową kiełbasę. Fot. Aleksandra Faiks
Jak zrobić domowe wędliny na Wielkanoc? To wcale nie jest trudne! Zobaczcie przepisy na domową szynkę wędzoną i kiełbasę własnego wyrobu. Pycha!

Wędzenie to nic innego, jak jedna z wielu metod konserwacji żywności. Wędzone wędliny mają głęboki, dymny aromat. Są pyszne! Najczęściej wędzeniu poddawane jest mięso. Swojska kiełbasa, pokrojona w cienkie plasterki, czy domowa wędzona szynka same w sobie stanowią wyśmienitą przekąskę.

Wędzona szynka domowa [PRZEPIS]

Wędzona szynka domowa.
Wędzona szynka domowa. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • 10 kg mięsa szynkowego
  • 0,5l wody
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • 50 g soli peklowej

Wykonanie
Mięso szynkowe rozbieramy na porcje szynki surowej (po 1,2-1,5kg). Robimy zalewę do peklowania, czyli gotujemy 0,5l wody z wymienionymi przyprawami. Należy ją gotować około 15 minut i zostawić do wystudzenia. W zalewie rozpuszczamy 50 g soli peklowej.
Mięso umieszczamy w pojemniku i przez 7-10 dni oblewamy je zalewą - pojemnik trzymamy w temperaturze w chłodzie (np. dolna półka w lodówce).
Na 2,5kg mięsa wystarcza 0,5l zalewy. 
Po zapeklowaniu mięso umieszczamy w siatce wędliniarskiej.
Wędzimy drewnem olchowym, bukowym lub z jabłoni, śliwy czy gruszy w temperaturze 40 stopni (1,5h), 50-55 stopni (4h) i 60-70 stopni (2h). Odstawiamy do wystudzenia.
Na następny dzień parzymy w wodzie o temperaturze maksymalnej 95 stopni. Przyjmujemy 1 godzinę na 1kg uwędzonej szynki.

Wędzona kiełbasa [PRZEPIS]

Domowa kiełbasa.
Domowa kiełbasa. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • 10 kg mięsa - łopatka, szynka, karkówka, boczek
  • 100 g soli
  • 20 g soli peklowej
  • 15 g pieprzu
  • 50 g wyciśniętego czosnku
  • 3 g majeranku
  • 1,5 g gałki muszkatołowej
  • 15 g cukru
  • 1,5 szklanki zimnej wody

Wykonanie
Mięso (w dowolnej proporcji) mielimy na tzw. sitku "szarpaku". Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy je, dolewając wody - koniecznie zimnej. Wyrabiamy około 20 minut.
Napełniamy jelita.
Wędzimy w temperaturze 65-70 stopni, przez około 4 godziny.
Po wędzeniu otrzymujemy około 8,5 kg kiełbasy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepisy Andrzeja Łukańko

Zobacz też przepisy na domowe wędliny bez wędzenia:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe wędliny na Wielkanoc. Wędzona szynka i kiełbasa [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski