Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy zakwas na żurek w słoiku - łatwy przepis. Zakwas na żurek prostszy niż myślisz! [PRZEPIS]

mad
Domowy zakwas na żurek - najprostszy przepis. Na zdjęciu trzydniowy zakwas w zamkniętym słoiku. Ważne, by słoikiem codziennie potrząsać.
Domowy zakwas na żurek - najprostszy przepis. Na zdjęciu trzydniowy zakwas w zamkniętym słoiku. Ważne, by słoikiem codziennie potrząsać. Fot. mad
Domowy zakwas na żurek to nic trudnego. Wystarczy woda, mąka i czosnek. Do tego litrowy słoik i pyszny zakwas gotowy. Zobaczcie najprostszy przepis na domowy zakwas w słoiku. Bez lnianych ściereczek, kamionkowych garnków i pilnowania!

Jest wiele przepisów na domowy zakwas na żurek. Jeżeli przerażają was lniane ściereczki, kamionkowe garnki, pilnowanie zakwasu, sprawdzanie konsystencji – mamy dla Was najprostszy przepis na domowy, pyszny zakwas na żurek.
Domowy żurek to jedna z tych zup, którą uwielbiamy. Co ciekawe - gęsty, aromatyczny i sycący żurek to specjał obecny nie tylko w kuchni polskiej.
Żurek dziś kojarzy się z potrawą na bazie wywaru mięsnego z dodatkiem kiełbasy, ale warto pamiętać, że jego korzenie sięgają staropolskiego jadłospisu postnego. Dawniej, gdy rygorystycznie przestrzegano postu przed Wielkanocą, postny żurek był jadany codziennie! Co ciekawe – niechęć do tej zupy była tak duża, że w ostatni dzień Wielkiego Postu zakopywano garnki z tą zupą.
Dziś na szczęście nie musimy postnego żuru jadać codziennie, ale od czasu do czasu warto. Tym bardziej, jeżeli przygotujemy go na pysznym, domowym zakwasie.

UWAGA! Są szkoły, które mówią, że zakwas na barszcz biały przygotowuje się na bazie mąki pszennej, natomiast na żurek – na bazie mąki żytniej. Przygotowując zakwas należy uwzględnić to, jaką zupę lubimy – gęstą, czy raczej rzadszą. W poniższym przepisie użyto mąki – pół na pół – 1,5 łyżki mąki pszennej i 1,5 łyżki mąki żytniej. Jeżeli lubicie gęstą zupę – użyjcie więcej mąki żytniej, jeżeli rzadszą – więcej pszennej.

Domowy zakwas na żurek [PRZEPIS]

Przepis na dwa litrowe słoiki

  • ok. 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody
  • mąka żytnia
  • mąka pszenna
  • czosnek

Wykonanie
Wodę przegotować i wystudzić. Do wyparzonych i wysuszonych słoików wsypać po 1,5 łyżki mąki pszennej i żytniej.
Czosnek obrać i do każdego słoika dać 2-3 ząbki (jeżeli lubimy bardziej czosnkowy smak – można dać więcej).
Całość zalać przegotowaną, wystudzoną woda (do ¾ objętości słoika). Mocno zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni.
UWAGA – Zakwasem w słoiku należy codziennie mocno potrząsać.
Po około pięciu dniach zakwas na żurek jest gotowy. Możemy go przechowywać w chłodnym miejscu nawet do miesiąca.
Nie obawiajcie się - zakwas w zamkniętym słoiku ukisi się tak samo jak ten z dostępem powietrza. Za to na pewno nie spleśnieje i się nie zepsuje.

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowy zakwas na żurek w słoiku - łatwy przepis. Zakwas na żurek prostszy niż myślisz! [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski