Rozstrzygnięto go w niedzielę, przy okazji dożynek gminnych. Największy okaz wyhodowała Teresa Spórna. Miał 61 centymetrów w obwodzie.
W drugiej konkurencji rywalizowały między innymi: zupa z korpiela, ciasto, placki pieczone na grillu, sałatka i smalec z korpielem. Najwyżej ocenione zostało ciasto i pierogi, przygotowane przez Zespół Regionalny "Cyrniawa".
Przygotowując się do konkursu uczestnicy miejscowego Środowiskowego Hufca Pracy 6-36 sami wyszukiwali informacje na temat walorów korpieli (ich zasobności w witaminiy i sole mineralne), a nawet przygotowali i obsiali poletko, na którym hodowali korpiele, dokumentując krok po kroku, jak rosły. Z tego powstała wystawa fotograficzna "Od nasionka do korpiela".
Zdjęcia można było oglądać przy okazji degustacji konkursowych potraw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?