Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dorośli, zachęceni przez młodzież, przypomnieli innym smak korpiela

(KAR)
Korpiel-rekordzista miał w obwodzie 61 centymetrów
Korpiel-rekordzista miał w obwodzie 61 centymetrów ŚHP 6-36 w SKOMIELNEJ BIAŁEJ
Skomielna Biała. Nawiązując do tradycji wsi, której mieszkańców nazywano dawniej "korpielorzami", ogłoszono konkurs na największy okaz karpiela, czyli popularnej zwłaszcza dawniej brukwi. I na najbardziej oryginalną potrawę przyrządzaną z korpiela.

Rozstrzygnięto go w niedzielę, przy okazji dożynek gminnych. Największy okaz wyhodowała Teresa Spórna. Miał 61 centymetrów w obwodzie.

W drugiej konkurencji rywalizowały między innymi: zupa z korpiela, ciasto, placki pieczone na grillu, sałatka i smalec z korpielem. Najwyżej ocenione zostało ciasto i pierogi, przygotowane przez Zespół Regionalny "Cyrniawa".

Przygotowując się do konkursu uczestnicy miejscowego Środowiskowego Hufca Pracy 6-36 sami wyszukiwali informacje na temat walorów korpieli (ich zasobności w witaminiy i sole mineralne), a nawet przygotowali i obsiali poletko, na którym hodowali korpiele, dokumentując krok po kroku, jak rosły. Z tego powstała wystawa fotograficzna "Od nasionka do korpiela".

Zdjęcia można było oglądać przy okazji degustacji konkursowych potraw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski