Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drożdżówki wracają do szkół

Agnieszka Maj
Agnieszka Maj
Szkoły nadal będą musiały stosować się do zasad zdrowego żywienia, ustępstw jest niewiele
Szkoły nadal będą musiały stosować się do zasad zdrowego żywienia, ustępstw jest niewiele fot. Krzysztof Łokaj
Zdrowie. Ministerstwo złagodziło zbyt restrykcyjne przepisy, które obowiązywały w ostatnim roku szkolnym.

Od września w szkołach będzie można sprzedawać białe pieczywo. Minister zdrowia Konstanty Radziwiłł właśnie podpisał nowe rozporządzenie w tej sprawie.

Drożdżówki i bułki z szynką znalazły się na liście produktów zakazanych we wrześniu ubiegłego roku. Przeciwko temu protestowali właściciele sklepików, a także piekarze, którzy uznali ten zakaz za absurdalny. Po ich interwencji sanepid w Krakowie pozwolił na sprzedawanie w szkołach precli, jednak nie tych z solą, ponieważ przekraczały normy dopuszczające jej używanie.

Natomiast kanapki mogły być zrobione tylko z pieczywa pełnoziarnistego. Krakowski sanepid znalazł lukę w przepisach, na podstawie której dopuścił sprzedaż suchych pszennych bułek. Nie cieszyły się one jednak wzięciem wśród uczniów w Krakowie.

Teraz białe pieczywo znika z listy produktów zakazanych. Od 1 września w szkołach będzie można je sprzedawać, ale pod warunkiem że nie jest upieczone z ciasta mrożonego. Drożdżówki także będą mogły wrócić na półki szkolnych sklepików, ale muszą spełnić normy dotyczące zmniejszonej ilości cukru. Nie będą mogły zawierać więcej niż 15 g cukru na 100 g produktu.

Wrócą także lekko słodzone jogurty. Nie mogą mieć więcej niż 13,5 g cukru w 100 g. Ograniczenia dotyczą także zawartości soli i tłuszczu w każdym rodzaju jedzenia, które będzie dostępne w szkołach.

Rozporządzenie wejdzie w życie 1 września. Do 31 grudnia tego roku szkoły będą jednak mogły stosować także poprzednie przepisy - z sierpnia ubiegłego roku, jeśli uznają, że muszą mieć czas na zgłębienie nowych.

- To okres przejściowy na dostosowanie się do rozporządzenia. W tym czasie będzie można nas poprosić o dodatkowe informacje, jeśli zapisy rozporządzenia okażą się niejasne - wyjaśnia Elżbieta Kuras, rzeczniczka krakowskiego sanepidu. Jeśli będzie to potrzebne, sanepid zorganizuje również szkolenia dla dyrektorów szkół i właścicieli sklepików.

Zmienione rozporządzenie dotyczy także żywienia serwowanego na szkolnych i przedszkolnych stołówkach. Nowością jest to, że będzie można podawać posłodzony kompot i inne napoje, takie jak herbata. Poprzednio w ogóle nie można było do nich dodawać cukru. Właściciele stołówek twierdzili jednak, że kompot bez cukru to zaprzeczenie idei kompotu.

Mimo tych ustępstw w nowym rozporządzeniu utrzymana została większość zakazów z poprzedniego. Na przykład zupy i sosy oraz potrawy mają być nadal sporządzane z naturalnych składników, a nie z proszku. W jadłospisie szkolnym co najmniej raz w tygodniu ma się znaleźć porcja ryby. Można ją smażyć, ale do tego powinien być używany olej roślinny rafinowany. W każdym posiłku muszą być warzywa lub owoce oraz co najmniej jedna porcja produktów zbożowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski