Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem. Ciasto w sam raz na weekend [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem. Zobacz przepis!
Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem. Zobacz przepis! Fot. Agnieszka Sznajder
Udostępnij:
Truskawki i rabarbar to połączenie doskonałe. A drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem to świetne ciasto na weekend. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Pachnące ciasto drożdżowe, do tego rabarbar i frużelina truskawkowa. Może być coś pyszniejszego na początek lata? Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka, Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.

Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem [PRZEPIS]

Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem.
Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki na 2 strudle

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 dag masła lub dobrej margaryny
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 2 słoiki frużeliny truskawkowej

Wykonanie
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na 15-20 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubić z cukrem na pianę, dodać do reszty składników.
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, szczelnie przykryć folią do żywności i pozostawić na ok. 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. 
Rabarbar obrać z wierzchnich łupinek i pokroić na jednocentymetrowe kawałki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na prostokąt, naciąć boki, a środek pozostawić w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmarować frużeliną truskawkową, nałożyć kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodać jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplatać na przemian, tworząc zwarty strudel.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim gotowy strudel i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem przed pieczeniem.
Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem przed pieczeniem. Fot. Agnieszka Sznajder

Zobacz również: ciasto z rabarbarem.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, strudel z wierzchu przed włożeniem posmarować obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto na kratce kuchennej, posypać cukrem pudrem lub polać słodkim lukrem.

Macie ochotę na pyszne dania z truskawkami? Sprawdźcie przepisy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Drożdżowy strudel z truskawkami i rabarbarem. Ciasto w sam raz na weekend [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aśka

Często robię takie wypieki z sezonowymi owocami, warunkiem dobrego wypieku są u mnie lubione owoce i dobrej jakości mąka, jak np lubella :-)

Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie