Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dukkah

Dominika Wójciak
Dominika Wójciak
Każdy kucharz ma swoje metody na to, jak z prostego jedzenia wyczarować coś wyjątkowego. Każdy warzywoholik wie, że w kuchni warzywnej najlepszym przyjacielem jest piekarnik. Wystarczy półgodzinny pobyt jarzyny w piekarniku rozgrzanym do 200˚C i pyszne wege danie jest w zasadzie gotowe. Nie ma nic lepszego niż pospolite bulwy i korzenie upieczone do miękkości w asyście aromatycznych przypraw z cudnie skarmelizowaną, przypieczoną skórką. No dobrze, jest coś jeszcze pyszniejszego - upieczone warzywa z dukkah.

Dukkah to egipska mieszanka przypraw z dodatkiem prażonych orzechów, ziaren i sezamu. To niezastąpiony składnik wielu warzywnych dań, nadaje się do posypania sałatki, wmieszania w kaszę z warzywami albo do podkręcenia smaku jajka sadzonego albo kromki z twarożkiem. Zrób, używaj i regularnie uzupełniaj! Obowiązkowo!

Dukkah

(Słoik o pojemności ok. 250 ml, ok. 140 g)

Składniki: 70 g (ok. ½ szklanki) prażonych orzechów laskowych, 40 g (ok. ¼ szklanki) prażonych ziaren słonecznika, 4 łyżki ziaren sezamu, 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego, 1 łyżeczka ziaren czarnuszki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki soli

Przygotowanie: Orzechy laskowe rozgnieć w moździerzu lub grubo posiekaj. Przełóż do miski. Nie rozgniataj orzechów zbyt drobno, zostaw gdzieniegdzie większe kawałki, które będą przyjemnie chrupać. Następnie, niedbale rozgnieć także ziarna słonecznika i dodaj do orzechów. Pamiętaj, masz uzyskać gruboziarnistą posypkę, a nie drobno zmieloną mąkę.

Sezam wrzuć na zimną patelnię i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, aż ziarna zaczną delikatnie i stopniowo się rozgrzewać i prażyć. Potrząsaj patelnią, by sezam prażył się równomiernie. Kiedy tylko ziarna zaczną zmieniać kolor na jasnokarmelowy od razu zestaw patelnię z ognia i przesyp sezam do moździerza. Lekko przestudź, a następnie uderzając kilka razy lekko rozgnieć. Przesyp do miski z orzechami. Teraz upraż przyprawy w ziarnach. Wrzuć na patelnię kmin, kolendrę, koper i czarnuszkę. Upraż, pilnując, by nie przypalić przypraw. Uprażone przyprawy rozgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku do przypraw. Dodaj do orzechów razem z papryką, pieprzem i solą.

Dokładnie wymieszaj i przełóż do słoika. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 2 miesięcy.

UWAGI: Jeśli nie nabrałeś jeszcze nawyku prażenia orzechów i ziaren zaraz po zakupach, przygotowanie dukkah zajmie Ci trochę więcej czasu, ale nie zniechęcaj się. Upraż od razu więcej orzechów i pestek słonecznika. Przydadzą się do posypywania owsianki, sałatek i dań z duszonych warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski