Dwa miliony hektolitrów

Redakcja
26 października, w godzinach przedpołudniowych tegoroczna produkcja piwa wytwarzanego w Browarze Okocim przekroczyła dwa miliony hektolitrów. Jest to pierwszy taki wynik w skali roku w historii brzeskiego browaru, a przecież wynik będzie jeszcze lepszy, bo do sylwestra pozostało jeszcze dwa miesiące.

BROWAR OKOCIM. Po raz pierwszy w historii

Kiedy w 1845 roku Jan Ewangelista Goetz zachęcał potencjalnych współudziałowców do wybudowania w Okocimiu browaru, proponował jako swój udział 6 tysięcy florenów i coś znacznie bardziej cennego. - Dokładam do tego jeszcze szczęście, które nigdy mnie nie opuszcza - _miał wtedy powiedzieć. Faktycznie, szczęście założycielowi sprzyjało na tyle, że kiedy browar stał się już tylko rodzinnym interesem, był jednym z najbardziej liczących się w Europie zakładów w branży piwowarskiej.
   W 1847 pierwszy raz odnotowano wielkość rocznej produkcji - wynosiła ona wówczas 4,5 tys. hektolitrów (7,5 tys. 60-litrowych wiader). Od tej pory roczna produkcja systematycznie wzrastała, by osiągnąć w 1910 roku rekordowy wskaźnik w okresie międzywojennym (380 tys. hektolitrów). W 1928 roku systematycznie rozbudowywany browar lokowany był na drugim pod względem wielkości miejscu w kraju (na 174 istniejące). W czasie wojny zakład przejęty został przez Niemców, którzy produkowali od 150 do 300 tysięcy hektolitrów piwa zwanego Feinsbock, głównie na potrzeby hitlerowskiej armii.
   Po zawierusze wojennej browar został uruchomiony przez ludową władzę już w 1945 roku, jako jeden ze 120 otwartych zakładów. Pierwsza "pięćsetka" (mowa cały czas o hektolitrach) przekroczona została w 1960 roku, tysiąc "padł" równe 30 lat później (dokładnie 1.157.817 hl). Do października tego roku obowiązywał rekord ustanowiony w 1995 roku, kiedy wyprodukowano 1.515.800 hl. Przez następnych dziewięć lat wynik wahał się w granicach 1,3 mln hl, jednak składała się na to produkcja połączonych sił brzeskiego browaru i jego dwóch filii w Krakowie i Chociwlu. Tegoroczny sukces to zasługa już tylko jednego zakładu, właśnie Browaru Okocim, który oprócz znanych na polskim rynku marek produkuje też piwo węgierskie (tylko na tamtejszy rynek) i Carlsberg Export wysyłany do Wielkiej Brytanii. Jak zapowiada dyrektor Piotr Polański, w tym roku produkcja powinna przekroczyć granicę 2,4 mln hektolitrów.
   - _Ten sukces to wielka zasługa dyrektora, jego operatywności i sporej wiedzy. Nie wolno zapominać, że cały czas ciąży też na nim olbrzymia odpowiedzialność - _komentuje rzecznik prasowy grupy Carlsberg Polska S. A. (taka nazwa obowiązuje od 13 października b.r.).
   Polański ma na ten temat inne zdanie: - _Do 2000 roku jakość i wielkość produkcji przy tradycyjnej technologii była tylko zasługą ludzi. Po kosztownym doinwestowaniu linii produkcyjnej jest to obecnie zasługa techniki wspierającej pracowników.

   Browar Okocim w grupie zakładów wchodzących w skład rodziny Carlsberga ugruntował sobie bardzo wysoką pozycję - jest sklasyfikowany na drugim miejscu w Europie (na 20 browarów) i na trzecim w świecie. Zaliczany jest więc do kluczowych zakładów duńskiego potentata. A to oznacza, że w takie browary chętnie się inwestuje. W ciągu ostatnich czterech lat wysokość poniesionych tutaj inwestycji zamknęła się kwotą ponad 140 milionów złotych.
   - _Wprawdzie nazwa Okocim zniknęła z oficjalnej etykiety firmy, jednak piwo o tej nazwie nigdy nie zniknie i nadal stanowić będzie lwią część całej produkcji - _zapewnia dyrektor brzeskiego browaru.
   "Browar Okocim to ważny i liczący się pracodawca w gminie i regionie, zatrudnia ponad 400 osób. (...). Więzi z lokalną społecznością podkreśla poprzez mocne zaangażowanie w jej przedsięwzięcia kulturalne, sportowe i charytatywne" - czytamy w oficjalnej informacji przekazanej nam przez dział odpowiedzialny za kontakty z prasą. Carlsberg Polska jest strategicznym sponsorem IV-ligowej drużyny piłkarskiej Okocimskiego. Od dwóch lat celem firmy jest wprowadzenie jej do III ligi. Spółka angażuje się w sponsorowanie takich imprez kulturalnych jak Dni Brzeska, Pożegnanie Lata w Brzesku, Dni Chleba w Brzesku, Dni Powiatu Krakowskiego, Dni Niepołomic, Europejskie Forum Kultury w Tarnowie, Dni Kingi w Wieliczce, Dni Tarnowa oraz dożynki w wielu miastach regionu. Od dwóch lat wspiera Zgromadzenie Sióstr Służebniczek NMP w Brzesku i kuchnię prowadzoną pod patronatem Caritas.
   Dzięki poważnym inwestycjom korzystają również inne firmy związane z powiatem brzeskim. Na przykład wiele prac na terenie zakładu wykonywały ostatnio firmy Proster i ABM Solid, która ostatnio wygrała przetarg na przebudowę zakładowej kotłowni, która w 2006 roku przejdzie z paliwa węglowego na gazowe, by sprostać zaostrzonym wymogom europejskim dotyczącym ochrony środowiska (przepisy mają wejść w życie właśnie we 2006 roku).
Zofia Sitarz

Duża sieć marketów na sprzedaż?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie