Dwa razy Leonardo da Vinci. Kulinarny turniej polsko-włoski w samym sercu Krakowa - Europejskiej Stolicy Gastronomicznej 2019

Janusz Michalczak
Janusz Michalczak
Zaktualizowano 
Kraków jest jednym z dwóch polskich miast pojawiających się z 26 restauracjami na kartach słynnego przewodnika Michelin. Teraz miasto Kraka otrzymało prestiżową nagrodę.

Krakowska restauracja ,,Szara Gęś” w Rynku Głównym była wczoraj miejscem spektakularnego finału uroczystości towarzyszących przyznaniu stolicy Małopolski tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Wręczenie tej prestiżowej nagrody odbyło się w ubiegłym roku z udziałem prezydenta Europejskiej Akademii Gastronomicznej Rafała Ansona Oliarta i prezydenta Krakowa prof. Jacka Majchrowskiego.

Kraków, dodajmy, jest jednym z dwóch polskich miast pojawiających się z 26 restauracjami na kartach słynnego przewodnika Michelin. - To wielki, jednocześnie bardzo zasłużony tytuł – podkreśla goszczący dziś Krakowie Maciej Dobrzyniecki, sekretarz generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej. - Miasto słynie ze znakomitej kuchni nie tylko w Europie, ale i na pozostałych kontynentach.

To spotkanie kulinarne z gwiazdami krakowskiej i światowej kuchni – miasto gościło utytułowanych szefów kuchni włoskiej Andrea Camastrę z restauracji Senses w Warszawie oraz Filippo Saporito z La Legenda dei Fratti we Florencji – stanowi symboliczne podsumowanie kilku wieków kulinarnych tradycji Krakowa oraz Włoch, zapoczątkowanych obecnością nad Wisłą dworu królowej Bony Sforzy. Krakowscy szefowie kuchni bowiem dostali za zadanie przygotowanie dań w stylu włoskim, inspirowanych twórczością Leonarda da Vinci. Pretekstem do spotkania, na które zaproszeni znani mieszkańcy miasta, jest również 500-lecie śmierci geniusza epoki renesansu Leonardo da Vinci, którego ,,Dama z łasiczką" znajduje się w zbiorach Muzeum Narodowego w Krakowie.

Rywalizujący ze sobą szefowie kuchni – Michał Stężalski z Szarej Gęsi i Robert Koczwara z Fiorentiny – zgłębili dokładnie twórczość wielkiego Florentyńczyka. Okazało się, ze Leonardo da Vinci był autorem dwóch przepisów – na minestrone toscano, czyli popularną zupę z regionu florenckiego oraz na danie z... kapusty. Legendarny twórca, co zgodnie podkreślają jego biografowie, był prekursorem kuchni wegetariańskiej.

Niecodzienny turniej kulinarny w Krakowie zaproponowała redakcja magazynu kulinarno-lifestylowego FOODS & Friends, poświęcając swój najnowszy numer tajemnicom i miejscom dwóch kuchni: krakowskiej oraz toskańskiej. Wydarzeniu patronuje Main Square Hospitality Group, która w naszym mieście prowadzi wyjątkowe - jeśli chodzi o atmosferę i poziom kuchni - restauracje.

Czytaj także

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3