Dzianisz. Górale świętowali tradycyjne wykopki

(IK)
Udostępnij:
Smażona, pieczona, ugnieciona, z cebulką, zapiekana z mięsem. Wczoraj w podhalańskim Dzianiszu na miliony sposobów przygotowywano... rzepę.

W tej małej wiosce tak właśnie mówi się na ziemniaki. - Z okazji wykopków, czyli dnia, w którym większość gospodarzy rozpoczyna wyciąganie z ziemi ziemniaków, już od lat w naszej wsi organizowany jest festyn - mówi Piotr Nędza, mieszkaniec Dzianisza.

Główną atrakcją imprezy, oprócz występów folklorystycznych, tańców czy nocnej dyskoteki, jest właśnie konkurs na najpyszniejszą potrawę z rzepy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie