Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś na obiad makaron

Redakcja
Dziś, czyli 25 października obchodzimy ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU! Popularną formą celebracji tegoż święta jest... jedzenie makaronu!

Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM

Do tej czynności nie trzeba chyba nikogo namawiać, bo spaghetti, tagiatelle czy farfalle już dawno zadomowiły się w naszej kuchni. Występują zresztą na naszych stołach równie często jak schabowy i rosół. Mimo tego cały czas zdarza się nam się popełniać błędy przy jego przygotowywaniu. Po pierwsze, musimy pamiętać o odpowiednim ugotowaniu.

Bierzemy największy garnek wody i dobrze ją solimy (trzeba liczyć 1 litr wody na 100g makaronu, a woda powinna być ponoć tak słona jak woda morska). Wbrew powszechnej opinii nie dodaje się do wody oliwy ani oleju, jeśli ugotujemy makaron al dente, nie będzie się sklejał, a olej może dodatkowo utrudniać łączenie się pasty z sosem. A jaki to będzie dzisiaj sos? Pomidorowy z klopsikami oraz szpinakowy z gorgonzollą i... mlekiem kokosowym! Smacznego!

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Składniki na klopsiki: 500g mielonego mięsa wołowego, tymianek, 2 pokrojone drobno ząbki czosnku, 1 posiekana drobno cebula, sól, pieprz, posiekana pietruszka. Na sos: 2 puszki pomidorów pelati, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100ml czerwonego wina oraz 500g spaghetti

Przygotowanie: Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj dokładnie, lep małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smaż je na odrobinie oliwy z oliwek. Osobno przygotuj sos: cebule i czosnek obierz i drobno pokrój, przysmaż je na oliwie, dodaj wino, a gdy to nieco odparuje, wsyp pomidory, gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Po tym czasie zmiksuj sos na gładką masę, wrzuć do niego klopsiki, gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Spaghetti podawaj z sosem, klopsikami, parmezanem i świeżą bazylią.

SPAGHETTI Z ZIELONYM CURRY, GORGONZOLLĄ I SZPINAKIEM

Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 3 łyżki zielonej pasty curry, 2 szklanki mleka kokosowego, 100 g gorgonzoli, 500 g szpinaku, świeża kolendra, sól, pieprz.

Przygotowanie: W głębokiej patelni podgrzewaj pastę curry. W momencie, gdy zacznie wydawać charakterystyczny intensywny zapach, dodaj mleko kokosowe, gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku. Dodaj pokrojony szpinak oraz rozdrobnioną gorgonzolę.

Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, podawaj z sosem i świeżą kolendrą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski