MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Handlowali fikcyjnymi autami. Dziesięciu podejrzanych otrzymało prawie 300 zarzutów

Handlowali fikcyjnymi autami. Dziesięciu podejrzanych otrzymało prawie 300 zarzutów

Lekkoatletyczne MP - Kaczmarek: Wolę biegać w upale niż w zimnie

Lekkoatletyczne MP - Kaczmarek: Wolę biegać w upale niż w zimnie

Polecamy

Prowadzisz akcje charytatywne na FB i Instagram? Uważaj na te zmiany!

GORĄCY TEMAT
Prowadzisz akcje charytatywne na FB i Instagram? Uważaj na te zmiany!

Ta plaża to europejskie Rio de Janeiro. Gdzie znaleźć ten „egzotyczny” zakątek?

Ta plaża to europejskie Rio de Janeiro. Gdzie znaleźć ten „egzotyczny” zakątek?

Co się stanie, jeśli nie będziesz nosić majtek latem? Ginekolożka odpowiada

Co się stanie, jeśli nie będziesz nosić majtek latem? Ginekolożka odpowiada