Ekologiczne święta. Jaką choinkę wybrać – naturalną czy sztuczną?

Redakcja
Tworzy niesamowity nastrój świąt i przypomina, że jesteśmy częścią przyrody – choinka bożonarodzeniowa.

Naturalna czy sztuczna – jaką choinkę wybrać na święta?

Ekologiczna choinka to żywe drzewko, pochodzące z legalnych plantacji, które po świętach można skompostować bez szkody dla środowiska albo spalić w kominku.

- Choinka z legalnych upraw

Kupując żywą choinkę należy się upewnić, że drzewko pochodzi ze specjalnej plantacji i nie zostało nielegalnie wycięte. Nielegalne wycinki, handel i kupowanie skradzionych iglaków jest przestępstwem! Przy zakupie mamy prawo poprosić sprzedawcę o okazanie świadectwa pochodzenia drzewka, zawierającego asygnatę Lasów Państwowych. Jeśli handlarz nie posiada takiego świadectwa, powinien mieć fakturę zaświadczajacą o zakupie choinki ze specjalnego gospodarstwa.Plantacje choinek przeznaczonych do sprzedaży zakłada się w miejscach, których nie można zalesić wysokimi drzewami (np. polany, nad którymi przebiega linia wysokiego napięcia). W miejscu wyciętych roślin sadzi się nowe, które rosną od 4 do 7 lat i w tym czasie zapewniają nam tlen.

- Choinka w doniczce

Często zachęca się nas do kupowania choinek w doniczkach, które po świętach można posadzić w przydomowym ogródku. Pamiętajmy, że nie każde drzewko z bryłą korzeniową da się posadzić, bo korzeń jest rozległy i podczas wykopania mógł zostać uszkodzony.

- Najbardziej trwałe drzewka

Jeśli zależy nam, żeby drzewko jak najdłużej zachowało optymalny wygląd, wybierzmy jodłę albo daglezję (ma cytrusowy zapach) – są to drzewka nieco droższe, ale ich igły opadają później, niż w przypadku świerku czy sosny.

- Sztuczne choinki

Wyprodukowanie sztucznej choinki jest szkodliwe dla środowiska. Trzeba pamiętać, że choinki produkuje się z tworzyw sztucznych, a sam proces produkcji emituje spore ilości dwutlenku węgla. Takie drzewko, kiedy przestanie nam być potrzebne, rozkłada się przez ponad 400 lat! W tym czasie zdążą wyrosnąć cztery pokolenia lasów.

- Wypożyczalnia choinek

Naturalnej choinki nie trzeba kupować – w dużych miastach istnieją firmy, które oferują wypożyczenie drzewka w doniczce. Po świętach można je zwrócić do sklepu, gdzie czeka do kolejnego sezonu świątecznego. Firmy zazwyczaj zajmują się transportem iglaków w obie strony.

Musimy pamiętać o tym, że choinka potrzebuje wody. Zadbajmy więc o to, żeby była odpowiednio nawodniona – podlewajmy choinkę doniczkową, ciętą włóżmy do pojemnika z wodą. Drzewko powinno stać z dala od grzejnika, kominka i innych źródeł ciepła, dzięki temu dłużej pozostanie świeże.

Możemy także zmniejszyć temperaturę w domu – wystarczy już 1 stopień mniej, aby zapewnić choince lepsze warunki (aż 70 % emisji gazów cieplarnianych z jednego gospodarstwa domowego jest efektem ogrzewania). Zmniejszając temperaturę w domu o 1 stopień, emitujesz rocznie 300 kg mniej dwutlenku węgla i zużywasz prawie o 8% mniej energii, więc rachunek za ogrzewanie będzie mniejszy.

Jeśli po świętach drzewko ma trafić do naszego ogrodu, musimy je przyzwyczaić do chłodu i pamiętać, że najlepszym miesiącem na sadzenie iglaków jest marzec. Do tego czasu choinka może zostać na balkonie lub w innym chłodnym miejscu.

Drzewka świąteczne:

-Świerk pospolity – ma krótkie i kłujące igły, które szybko opadają, bo drzewko źle znosi zmiany temperatur. Ma przyjemny, żywiczny zapach i pięknie ozdabia dom, jednak ze względu na swoją wrażliwość wymaga nieco więcej uwagi. Drzewko pozostanie świeże dłużej, jeśli będzie stało na balkonie lub z dala od źródeł ciepła.

-Jodła kaukaska – poradzi sobie ze zmianą temperatury i wytrzyma w temp. 20 stopni C przez całe święta. Igły mają około 3cm długości i są dwukolorowe – wierzch mają ciemnozielony, a spód srebrzystoszary. Jeśli – w naturalnym środowisku – zapewni się jej odpowiednie warunki, może osiągnąć nawet 30m wysokości i 12m średnicy. Szyszki mogą liczyć do 15 cm długości, latem są zielone, a z czasem robią się fioletowe.

-Świerk serbski – poradzi sobie z domową temperaturą i będzie pięknie pachniał przez całe święta. Świerk to wąskie i wysokie drzewko (wys. 30m, średnica 3m) o długich łukowatych gałązkach. Igły, podobnie jak u jodły, nie są jednolitej barwy – od spodu są szaroniebieskie, a z wierzchu zielone. Drzewko ma piękne szyszki, które zmieniają się z czasem: od fioletowo-niebieskiej do brunatnej.

Co na choinkę?

Światełka – na rynku są dostępne świąteczne lampki o różnych kształtach, kolorach i sposobach zapalania – połowa świeci, połowa gaśnie, migają wszystkie jednocześnie albo naprzemiennie. Lampki choinkowe powinny być energooszczędne – najbardziej oszczędne są diodowe LED. Zużywają około 90% mniej energii niż zwykłe.

Warto też pamiętać, że choinka nie musi świecić w ciągu dnia. Dopiero wieczorem tworzy się klimat. Zapalajmy światełka, kiedy robi się ciemno i wyłączajmy je na noc.

Święta to czas, kiedy żarówki można zastąpić świecami, które tworzą przyjemny, ciepły klimat i dają naturalne światło.

Ozdoby – możecie je zrobić samodzielnie z dziećmi, świetnie się przy tym bawiąc. Najważniejsze, żeby były wykonane z surowców z recyklingu lub tych naturalnych – np. suchych liści, szyszek, orzechów, masy solnej, domowych wypieków – wszystko zależy od wyobraźni.

Co pod choinkę?

Obdarowywanie się prezentami to jedna z najbardziej przyjemnych świątecznych tradycji. Zanim kupisz prezent (szczególnie dla dziecka) upewnij się o jego jakości i bezpieczeństwie. Wybieraj zabawki ekologiczne, pozbawione toksycznych substancji i podlegające naturalnemu rozkładowi. Przygotowując prezenty dla bliskich postaraj się uniknąć wielokrotnego pakowania – w okresie świątecznym możemy produkować nawet do 30% więcej odpadów z opakowań, niż w innym okresie roku.

Często najlepszym prezentem dla bliskich może być wspólnie spędzony czas, zwłaszcza w okresie, kiedy paradoksalnie mamy go najmniej.

Święta, święta i po świętach…

… zostaje ogromna ilość śmieci. Przetworzenie jednej tony makulatury to ratunek dla 17 drzew. Segregujmy śmieci w okresie poświątecznym, nawet kiedy jest to trudne, bo pojawia się ich więcej niż zwykle.

W święta więcej gotujemy i zużywamy więcej wody – to konieczne, tym niemniej jednak powinniśmy korzystać z energii z rozsądkiem i umiarem. Zasady zakręcania kurków z wodą i gazem w okresie świątecznym stają się jeszcze bardziej aktualne.

Inne artykuły na dziecisawazne.pl:
Jaka ryba na święta? – poradnik WWF
Ozdoby świąteczne, cz.2. Choinki z kredkowych strużyn
Pierwsze, wspólne Święta
Ryby na święta

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie