Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ekspresowa Wielkanoc

Ania Starmach
Fot. 123RF
Życie ze smakiem. Wielkanoc za pasem, więc u mnie też świątecznie, nie może być inaczej.

Choć przepisy nieco inne od tradycyjnych, prostsze, mniej skomplikowane, szybsze w przygotowaniu. Nie macie teraz wymówki, ekspresowe ciasta zdąży upiec każdy!

Mazurek śliwkowo-czekoladowy

Składniki: Ciasto: 150 g mąki krupczatki, 100 g mąki tortowej, 50 g mielonych orzechów włoskich, 120 g masła, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie: 300 ml powideł śliwkowych, 10 suszonych śliwek, 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietanki kremówki, duża szczypta cynamonu

Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, przekładamy do formy o dowolnie wybranym kształcie i pieczemy ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto studzimy. Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wykładamy powidła, polewamy je czekoladą, dekorujemy suszonymi śliwkami.

Małe babeczki drożdżowe z **lukrem**

Składniki: 500 g mąki pszennej luksusowej, 100 g drobnego cukru do wypieków, 200 g masła, 70 ml ciepłego mleka, 30 g świeżych drożdży, 5 jajek, 4 żółtka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, garść rodzynków
lukier: 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki, zaczyn odstawiamy na 20-30 min. aż podwoi swą objętość. Po tym czasie łączymy go z pozostałymi składnikami, dodajemy je stopniowo: odrobina mąki, jajko, masło i cukier. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki, dodajemy rodzynki i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych wcześniej mąką. Odstawiamy na 40 min., aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wstawiamy babeczki do piekarnika o temperaturze 190 st. C na ok. 30 min. (w zależności od wielkości foremek czas pieczenia może się zwiększyć lub zmniejszyć o ok. 5 min.). Po upieczeniu polewamy je lukrem przygotowanym z cukru i soku z cytryny.

Serniczki bakaliowe

Składniki: 600 g mielonego białego sera, 100 g mascarpone, 20 g mąki tortowej, 3 jajka, 100 g cukru pudru, garść rodzynków, garść płatków migdałowych, garść posiekanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Ser mieszamy z mascarpone, jajkami, mąką, cukrem i bakaliami. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski