Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ewa Wachowicz gotowała w ośrodku Molo w Osieku. Podczas specjalnego pokazu zaprezentowała potrawy z karpia zatorskiego [ZDJĘCIA i PRZEPISY]

Bogusław Kwiecień
Bogusław Kwiecień
Ewa Wachowicz z Marcinem Polusem, prezesem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników podczas pokazu w ośrodku Molo w Osieku
Ewa Wachowicz z Marcinem Polusem, prezesem Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników podczas pokazu w ośrodku Molo w Osieku Bogusław Kwiecień
Popularna prezenterka nie kryje, że jest zauroczona Doliną Karpia, a jak podkreśla, zaczęło się to już dosyć dawno, bo w czasie, gdy w związku z obowiązkami wynikającymi ze zdobycia tytułu Miss Polonia przyjechała po raz pierwszy do Zatora

Pokazy kulinarne Ewy Wachowicz i Marcina Polusa, prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników w ośrodku Molo w Osieku (pow. oświęcimski) były jedną z atrakcji projektu zorganizowanego przez biuro Stowarzyszenia Dolina Karpia w Zatorze.

Popularna dziennikarka i prezenterka programów kulinarnych "Ewa gotuje" wspólnie z Marcinem Polusem zaprezentowali potrawy oparte o skarb tego regionu, czyli karpia zatorskiego, ale także inne produkty z Zatorszczyzny.

Ewa Wachowicz nie kryje, że jest zauroczona Doliną Karpia, a jak podkreśla, zaczęło się to już dosyć dawno, bo w czasie, gdy w związku z obowiązkami wynikającymi ze zdobycia tytułu Miss Polonia przyjechała po raz pierwszy do Zatora. Jest również pod wrażeniem ludzi w tym regionie, jak i właśnie potraw kulinarnych.

Anna Świątek, dyrektor biura Stowarzyszenia Dolina Karpia podkreśla, że Ewa Wachowicz jest częstym gościem w regionie, m.in. w związku z zasiadaniem w kapitule znaku Marki Lokalnej Doliny Karpia.

O bliskiej współpracy z Ewą Wachowicz mówi także Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia i znany producent ryb. To z jego hodowli pochodziły karpie przygotowane na pokaz w Osieku.

POTRAWA nr 1, czyli pasta z wędzonego karpia z duszoną gruszką w miodzie i ziołami podana na chlebie.
Składniki:
-wędzony karp zatorski (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia)
-ser biały półtłusty
-szczypiorek
-śmietana 18 proc.
-czerwona cebula
-gruszka świeża
-masło
-wino białe wytrawne
-miód rzepakowy nektarowy (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia)
-sól, pieprz
-chleb Revel z Doliny Karpia (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia).

POTRAWA nr 2, czyli karp zatorski w sosie z porów karmelizowanych miodem rzepakowym, bryndzy i białego wina.
-filet z karpia zatorskiego
-śmietana 18%
-pory
-miód rzepakowy nektarowy (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia)
-bryndza
-białe wino wytrawne
-masło

POTRAWA nr 3, czyli karp zatorski w sosie śmietanowo-cebulowym z owocami kaparów, podane z dodatkiem konfitury z concase pomidorowego i miodu rzepakowego.
-śmietana 18%
-cebula biała
-pieprz biały mielony
-kapary
-pomidory malinowe
-czerwona cebula
-miód rzepakowy nektarowy (produkt posiada znak marki lokalnej Dolina Karpia)
-wino białe wytrawne

Widok z lotu ptaka na Dolinę Karpia

Zator. Podróż po Dolinie Karpia z Anną Seniuk, Ewą Wachowicz...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski