Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fałkowice/Kraków. Nie ma to jak wiejski chlebuś, szarlotka i sernik

Barbara Rotter-Stankiewicz
Stoisko prezentowało się bardzo efektownie i smakowicie
Stoisko prezentowało się bardzo efektownie i smakowicie fot. Adam Wojnar
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich oczarowały krakowian swoim kulinarnym kunsztem. Na Małopolskiej Giełdzie Agroturystycznej błyskawicznie znikało wszystko, co zaproponowały gospodynie.

Do degustacji przygotowały pasty serowe: jedne z rzodkiewką, inne z papryką, jeszcze bardziej wymyślne z utartego żółtego sera, majonezu, i musztardy do smaku. Do tego - prawdziwy wiejski chlebuś z czarnuszką i słonecznikiem. Broń Boże nie krojony wcześniej, bo, nie wiadomo dlaczego, ale - jak twierdzą doświadczone gospodynie - z takiego wszystkie smaki uciekają... Była jeszcze (tylko przez chwilę) kapusta z wiejską kaszanką. Dla wielbicieli słodkości - ciasta drożdżowe z serem i kruszonką, zawijanka z masą orzechową, rurki, babeczki z budyniową masą, kruche ciasto z jabłkami, szarlotka, serniczki.

Nad przygotowaniem tego menu pracowało w sumie 10 pań z KGW w Kunicach - osiem przygotowywało potrawy i wypieki, a dwie piekły chleby. - Trzeba je było piec na raty, bo te, w których nasze mamy piekły, zostały zburzone no i teraz trzeba korzystać z piekarników. A bochenków było 10 - mówi szefowa koła Władysława Marciniak. - Na Małopolskiej Giełdzie Agroturystycznej w Krakowie byłyśmy pierwszy raz, miałyśmy tremę i nie spodziewałyśmy się aż takiego powodzenia. Impreza była dwudniowa, a w sobotę wszystko poszło, trzeba było dopiekać. W sobotę wyjechałyśmy o 7.30 rano, byłyśmy do 17.30, w niedzielę - już krócej.

Gospodyniom pomagali strażacy, którzy pakowali i wozili „towar” do Krakowa.

Organizatorami Małopolskiej Giełdy Agroturystycznej byli m.in. Uniwersytet Rolniczy, Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Izba Rolnicza, Stowarzyszenia Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne oraz Góralskie Stowarzyszenie Agroturystyczne. Partnerem przedsięwzięcia było województwo małopolskie. Wieści o pysznościach z Kunic rozeszły się więc szeroko.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski