Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fascynujący świat uczt rzymskich

Redakcja
Znamy je z filmów i barwnych historycznych przekazów, a kojarzą nam się między innymi z naprawdę wyszukanym jedzeniem. Wśród wielu ówczesnych organizatorów biesiad jednym z ważniejszych i bardziej znanych był Marek Gajusz Apicjusz, zwany cezarem rzymskiej gastronomii. Urodził się w 25 roku p.n.e. za czasów Tyberiusza i miał ambicje, aby jego wspaniałe uczty przyćmiły wszystkie inne. Szybko roztrwonił swój majątek, który został przejedzony podczas wyszukanych przyjęć. Widząc, że jego zasoby kurczą się, mimo iż miał jeszcze 10 milionów sestercji, co było wówczas dużym bogactwem, doszedł do wniosku, że ta kwota mu nie wystarczy i popełnił samobójstwo. Zostało po nim 10 tomów pierwszej rzymskiej książki kucharskiej De Re coquinaria zawierających około 500 przepisów na naprawdę niezwykłe potrawy. Oto jedna z nich - Prosiak po trojańsku:

Ciekawostki kulinarne

"Na stół wniesiono w całości prosiaka - pisze Laurencjusz, na cześć którego skomponował Apicjusz tę potrawę - upieczonego na rumiano z jednej strony, a ugotowanego w rosole z drugiej strony. Na korpusie prosiaka nie tylko nie było żadnego cięcia, ale i najmniejszego śladu zabicia zwierzęcia. Na prośbę biesiadujących wezwano kucharza, który pokazał mały otwór między żebrami, przez który prosiak został wykrwawiony. Potem wielokrotnie przepłukano go winem, tak aby całkowicie oczyścić wnętrzności. Następnie kucharz przygotował nadzienie z drobiu i przez ryj nadział prosiaka. Ciastem przyrządzonym z oliwy, mąki i wina okleił pół prosiaka. Następnie wsadził go do pieca na tak długo, aż połówka pięknie się przyrumieniła. Po wyjęciu z pieca oskrobał ciasto, które chroniło drugą część przed upieczeniem. Dokładnie odmierzył ilość rosołu w płaskim naczyniu i włożył do niego nie upieczoną połówkę prosiaka. Następnie go ugotował szkody nie czyniąc upieczonej części".

Oprac. AK, na podstawie T. Olszański "Kuchnia Erotyczna" Warszawa 2004

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski