Ciekawostki kulinarne
"Na stół wniesiono w całości prosiaka - pisze Laurencjusz, na cześć którego skomponował Apicjusz tę potrawę - upieczonego na rumiano z jednej strony, a ugotowanego w rosole z drugiej strony. Na korpusie prosiaka nie tylko nie było żadnego cięcia, ale i najmniejszego śladu zabicia zwierzęcia. Na prośbę biesiadujących wezwano kucharza, który pokazał mały otwór między żebrami, przez który prosiak został wykrwawiony. Potem wielokrotnie przepłukano go winem, tak aby całkowicie oczyścić wnętrzności. Następnie kucharz przygotował nadzienie z drobiu i przez ryj nadział prosiaka. Ciastem przyrządzonym z oliwy, mąki i wina okleił pół prosiaka. Następnie wsadził go do pieca na tak długo, aż połówka pięknie się przyrumieniła. Po wyjęciu z pieca oskrobał ciasto, które chroniło drugą część przed upieczeniem. Dokładnie odmierzył ilość rosołu w płaskim naczyniu i włożył do niego nie upieczoną połówkę prosiaka. Następnie go ugotował szkody nie czyniąc upieczonej części".
Oprac. AK, na podstawie T. Olszański "Kuchnia Erotyczna" Warszawa 2004
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?