Głównym składnikiem fasolki po bretońsku jest popularna fasola „Jaś” Warto podkreślić, że ta jedna z najstarszych roślin, działa zarówno na zdrowie, urodę jak i... rozum człowieka. Jest bogata w białko, ma wysoką zawartość aminokwasu i lizyny, których brak w produktach zbożowych. Ilość białka w suchych nasionach roślin strączkowych jest zbliżona do jego zawartości w mięsie. Co ważne - białko roślinne nasion strączkowych jest w pełni wykorzystane przez organizm człowieka
To dlatego fasolka po bretońsku jest daniem zdrowym, smacznym, sycącym i pysznym!
Spis treści
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem - pyszna i prosta [PRZEPIS]

Składniki:
- 500 g fasoli "Jaś"
- 500 g wędzonego boczku
- 500 g kiełbasy (np. śląska, toruńska)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 4 łyżki prażonej cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 pełna łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli
- 3 łyżki suszonego majeranku
Wykonanie fasolki po bretońsku:
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie minimum 12 godzin, następnie wybrać ziarenka jeśli są nadpsute i zalać świeżą wodą (około 3 litry). Gotować minimum godzinę na wolnym ogniu.
W czasie gotowania fasoli podsmażyć najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z kiełbasą pokrojoną w półtalarki. Przyrumienione wędliny przełożyć do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodać także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawić przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości grochu- jeszcze około jedną godzinę.
Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego dodać odmierzoną ilość mąki i energicznie zamieszać, przełożyć do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzić do zagotowania, dodać suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem [PRZEPIS]

Składniki
- 40 dag fasoli "Jaś"
- 1/2 kg karkówki bez kości
- 1 litr wody
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki kminku
- 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka majeranku
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Fasolka „po chłopsku” z kiełbasą, boczkiem i żeberkami Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki
- 1 kg fasoli „Jaś”
- wędzone żeberka wieprzowe
- 30 dag kiełbasy
- 20 dag boczku wędzonego
- duża marchewka
- mała pietruszka
- duża cebulka
- natka selera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- przecier pomidorowy (lub sos pomidorowy)
- pieprz, sól, papryka – do smaku
Wykonanie
Fasolę wypłukać, namoczyć na 12 godzin. Gotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 2 godzin). Żeberka gotować oddzielnie (po ugotowaniu odcedzić wywar i połączyć z gotującą się fasolą). Żeberka obrać, drobno pokroić i pomieszać z drobno pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Podsmażyć na złoty kolor.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić drobno i podsmażyć na tłuszczu z boczku i kiełbasy. Podsmażone warzywa zalać przecierem pomidorowym i dusić przez 10 minut.
Następnie połączyć fasolę, podpieczone mięso i jarzyny. Zagotować 5 minut. Doprawić według uznania. Smacznego!
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Łysej Góry (gmina Dębno).
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?