Faszerowana papryka – prosty sposób na jesienny obiad [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Czy faszerować paprykę? Zobaczcie trzy sprawdzone przepisy! Aromatyczna faszerowana papryka to pomysł na jesienny obiad.
Czy faszerować paprykę? Zobaczcie trzy sprawdzone przepisy! Aromatyczna faszerowana papryka to pomysł na jesienny obiad. fot. pixabay
Faszerowana papryka to dobry pomysł na pyszny, jesienny obiad. Zobacz najlepsze przepisy na faszerowaną paprykę. Papryka faszerowana piersią z kurczaka, czy papryka faszerowana mięsem mielonym lub wegetariańska papryka faszerowana ryżem – te dania przypadną do gustu każdemu!

Żółta, czerwona, zielona - mówi się, że papryka jest królową jesiennych stołów. Powód? Stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Można do woli eksperymentować i nadziewać te pyszne warzywa rozmaitymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy, ryżu czy kuskusu. My polecamy przepisy na faszerowaną paprykę:

  • Faszerowane papryki z mięsem mielonym i żółtym serem
  • Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym
  • Papryka faszerowana kurczakiem

Faszerowane papryki z mięsem mielonym i żółtym serem [PRZEPIS]

Faszerowane papryki z mięsem mielonym i żółtym serem.
Faszerowane papryki z mięsem mielonym i żółtym serem. Fot. materiały prasowe

Składniki dla 4 osób:

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 g mięsa mielonego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 4 czerwone papryki
  • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym [PRZEPIS]

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym.
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 saszetka ryżu kolorowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 50 g sera żółtego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:
Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Papryka faszerowana kurczakiem [PRZEPIS]

Papryka faszerowana kurczakiem.
Papryka faszerowana kurczakiem. Fot. KGW z Konaszówki

Składniki

  • 4 papryki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 10 dag startej mozzarelli
  • 100 g żółtego sera
  • 250 g pomidorów
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki kukurydzy
  • olej do smażenia

Wykonanie
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i krótko obsmażyć na patelni, aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów, można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać, lekko posolić do smaku. Gotowy farsz odstawić.
Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Pomysł na jesienny obiad:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Faszerowana papryka – prosty sposób na jesienny obiad [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie