Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM
Dobrze wyglądają, szybko się przygotowują i co ważne, można je odgrzewać, spożyć w domu albo w pracy. Dziś, może jutro (choć do jutra na pewno nie dotrwają...).
PAPRYKA FASZEROWANA
Składniki:
4 czerwone papryki
200 g mielonej karkówki
100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
cebula
2 pomidory
1 szklanka ugotowanego ryżu (powinien być jeszcze lekko twardy)
2 łyżki bułki tartej
oregano
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na oliwie przysmaż cebulkę, dodaj ryż. W misce wymieszaj karkówkę z boczkiem. Dodaj ryż i pokrojone pomidory. Dodaj dwie łyżki bułki tartej i dopraw do smaku. Wypełnij farszem przekrojone na pół i pozbawione pestek papryki. Warzywa wstaw na godzinę do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
BAKŁAŻAN FASZEROWANY
Składniki:
2 średnie bakłażany
300 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
oliwa z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml passaty pomidorowej
100 g mozzarelli
Przygotowanie:
Bakłażana przekrój na połowę, wyciągnij miąższ, pokrój go w kostkę. Wydrążonego bakłażana włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut.
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj pokrojonego bakłażana, potem koncentrat, a po chwili mięso i tymianek.
Smaż przez kilka minut, aż zmieni kolor, wtedy wlej passatę pomidorową i duś około 30 minut. Mięsem nafaszeruj podpieczone bakłażany, na wierzchu połóż plastry mozzarelli.
ZIOŁOWE POMIDORY
Składniki:
6 dużych pomidorów
100 g bułki tartej
świeże zioła: pietruszka, tymianek, oregano, bazylia
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż je do miski. Wsyp do niej też bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek drobno posiekany, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów.
Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?