Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faszeruj co tylko się da

Redakcja
P ojawiły się już pierwsze przymrozki, chłodne wieczory i pierwszy szron na szybach samochodów. Warto więc zadbać o to, aby w naszej kuchni zagościły dania, które będą nas rozgrzewać i które będą dodawać nam energii. Przed wami przepisy na warzywa faszerowane. Proste, sycące, apetyczne.

Ania Starmach: ŻYCIE ZE SMAKIEM

Dobrze wyglądają, szybko się przygotowują i co ważne, można je odgrzewać, spożyć w domu albo w pracy. Dziś, może jutro (choć do jutra na pewno nie dotrwają...).

PAPRYKA FASZEROWANA

Składniki:

4 czerwone papryki

200 g mielonej karkówki

100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku

cebula

2 pomidory

1 szklanka ugotowanego ryżu (powinien być jeszcze lekko twardy)

2 łyżki bułki tartej

oregano

zioła prowansalskie

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na oliwie przysmaż cebulkę, dodaj ryż. W misce wymieszaj karkówkę z boczkiem. Dodaj ryż i pokrojone pomidory. Dodaj dwie łyżki bułki tartej i dopraw do smaku. Wypełnij farszem przekrojone na pół i pozbawione pestek papryki. Warzywa wstaw na godzinę do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

BAKŁAŻAN FASZEROWANY

Składniki:

2 średnie bakłażany

300 g mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

świeży tymianek

oliwa z oliwek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

150 ml passaty pomidorowej

100 g mozzarelli

Przygotowanie:

Bakłażana przekrój na połowę, wyciągnij miąższ, pokrój go w kostkę. Wydrążonego bakłażana włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut.

Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj pokrojonego bakłażana, potem koncentrat, a po chwili mięso i tymianek.

Smaż przez kilka minut, aż zmieni kolor, wtedy wlej passatę pomidorową i duś około 30 minut. Mięsem nafaszeruj podpieczone bakłażany, na wierzchu połóż plastry mozzarelli.

ZIOŁOWE POMIDORY

Składniki:

6 dużych pomidorów

100 g bułki tartej

świeże zioła: pietruszka, tymianek, oregano, bazylia

6 ząbków czosnku

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż je do miski. Wsyp do niej też bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek drobno posiekany, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów.

Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski