Felieton Grzegorza Tabasza. Kawior

Grzegorz Tabasz
Zostałem obdarowany jesiotrem. Ot, taki mocno spóźniony, postwigilijny prezent. Cóż było robić, dar przyjąłem. Potem rozpocząłem poszukiwanie najlepszego najprostszego przepisu. Wybrałem z kucharskiej książki jesiotra pieczonego. Na szczęście ryba była na tyle mała, iż pasowała do największego naczynia jakie miałem do dyspozycji.

Jesiotra przyrządzić trzeba w całości. Wtedy widać wszystkie zalety. Słynna to słynna ryba, ale bynajmniej nie z powodu smakowitego mięsa lecz jaj. Dokładnie mówiąc z kawioru. Prawdziwy kawior to nic innego jak ikra z jesiotra. Czyli rybie jaja wydobyte z ciała samicy. Potem tradycyjnie czyszczone ręcznie na sitach ustawionych na lodzie i po przesypaniu solą trafiały na stoły jako drogi przysmak.

Dzisiaj nikt już nie pamięta, iż półtora wieku temu głównymi dostawcami kawioru na carski dwór w Petersburgu była Warszawa. Największe jesiotry wyławiano praktycznie na całej długości Wisły. Starczyła przebudowa ujścia rzeki w XIX wieku, by jesiotr zachodni stał się wielką rzadkością. Prawdę mówiąc, wyginął ze szczętem.

Kawior zaczęto sprawdzać z Rosji lub Iranu. Dobrze, że jesiotry wróciły. Najpierw jako ozdoby oczek wodnych. Potem do stawów hodowlanych. Ryby o niesamowitym wyglądzie rosną w stawach tuż obok karpi. Kawior tuż tuż. Trzeba cierpliwie poczekać, aż będzie można ustalić płeć i oddzielić samice. Poczekać aż osiągnął wagę kilkudziesięciu kilogramów, wejdą w okres rozrodczy. I kawior w zasięgu ręki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Fogiel: bon-moty Korwin-Mikkego nie naprawią ekonomii

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie