MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Felieton Grzegorza Tabasza. Miód Spadziowy

Grzegorz Tabasz
Tego roku nie powinno być problemu z miodem spadziowym. Najcenniejszy pszczeli pożytek zależy od trzech rzeczy: pracy pszczół, mszyc i pogody. Pierwszy warunek jest spełniony, gdyż pszczółki uwijają się jak w ukropie. Podobnie i mszyce.

To pierwsze, najbardziej wydajne pokolenie już ssie z igieł świerków i jodeł słodkie soki. Płyn zawiera dużo cukru i mało aminokwasów. Nadmiar słodyczy mszyce wydalają na zewnątrz w postać słodkie rosy zbieranej przez pszczoły. To jest surowiec na miód spadziowy. Może niezbyt apetycznie to wygląda, ale produkt finalny jest pyszny. Teraz problemy. Pogodowe oczywiście. Przy silnych upałach pszczoły mogą zbierać pożytek tylko do mniej więcej godziny dziewiątej.

Później, w czasie upałów słodka rosa wysycha i zamienia się w twardy lukier. Nawet najbardziej pracowita pszczoła nie jest wstanie oderwać czy zlizać słodyczy z igieł i gałązek. Najgorsze szkody wyrządzają burze. Silne opady zmywają pożytek razem z mszycami. Bądźmy dobrej myśli. Pewnie zapytacie skąd wiem to wszystko o spadzi, mszycach i pracowitych pszczółkach.

Informacje zawdzięczam dobremu słuchowi. Spaceruję w palne popołudnie przez jodłowy las. I nasłuchuję. Z koron dolatuje wyraźnie słyszalne, jednostajnie brzęczenie. To pracowite pszczółki zbierające pożytek. Jest go tal dużo, że starczy dla mrówek i os. Czego mnie zabiorą, spada na ziemię jako lepka rosa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ślubowanie olimpijczyków - wywiad Przemysław Zamojski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Felieton Grzegorza Tabasza. Miód Spadziowy - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski