Bread & Butter Pudding
Życie ze smakiem. Ponieważ piątek to u mnie czas czyszczenia lodówki i przeglądu kuchennych szafek przed odwiedzinami na Targu Pietruszkowym, w sobotę na...
Gęsina na św. Marcina
Życie ze smakiem. Konfitowana gęś to jeden z najsmaczniejszych sposobów na mięso, jakie do tej pory poznałam. Uwielbiam tradycyjnie pieczoną gęś z pomarańczami...
Szparagi razy cztery
Życie ze smakiem. Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty! Czym prędzej pędźcie na zakupy, a potem wprost do kuchni, aby przygotować najlepsze dania pod...
Przepis na majówkę
Życie ze smakiem. Nie ufam prognozom pogody, ufam swojej intuicji, a ta podpowiada mi, że majówka to będzie idealny czas na piknik! Dlatego dziś łatwe i smaczne...
Jajko razy trzy
Życie ze smakiem. Wybitny francuski szef kuchni, Auguste Escoffier twierdził, że potrafi przyrządzić jajko na ponad tysiąc sposobów. Mnie do jego maestrii...
Wiosna na talerzu
Życie ze smakiem. Wiosna za oknem, wiosna na talerzu! Dziś dania kolorowe, chrupiące, pełne nowalijek, które już za chwile, już za momencik zawitają na targach...
Ekspresowa Wielkanoc
Życie ze smakiem. Wielkanoc za pasem, więc u mnie też świątecznie, nie może być inaczej.
Menu na Wielki Post
Życie ze smakiem. Doceniam Wielki Post, głownie dlatego, że podczas tych 40 dni nagle dostrzegamy produkty wcześniej niezauważane. Ktoś bowiem zapyta, cóż może...
Gruszka pełna miłości
Życie ze smakiem. W mojej kuchni króluje dziś bakłażan, zwany też oberżyną albo gruszą miłości! Aby się w nim zakochać wystarczy jeden kęs (pod warunkiem, ze...
Inspirowane zieloną herbatą
Dziś kulinarnych inspiracji ciąg dalszy. Wprawdzie wróciłam już z urlopu, ale przywiozłam ze sobą tyle książek, przypraw i pomysłów na dania, że tak naprawdę...
Kokosowe inspiracje
Pisząc ten felieton jestem daleko, daleko, na wyspie pełnej herbaty, cynamonu i kokosów. Woda koksowa pomaga mi walczyć z upałem, a jej smak prowokuje do nowych...
Dania czosnkiem pachnące
Jak się nie dać chorobom, przeziębieniom, wirusom i bakteriom? Jeść czosnek! I to w dużych ilościach. Tu ząbek nie wystarczy, warto zamienić go na główkę! Ale...
Pościmy, ale smacznie
Po tłustym czwartku przychodzi czas postu i próba ograniczenia pokarmów kalorycznych i ciężkich. Próba trudna, bo dieta kojarzy się nam z czymś nieprzyjemnym,...
Czwartek na tłusto
Tłusty czwartek to moje ulubione święto! W końcu można jeść słodkości do woli, a kalorie tego dnia po prostu się nie liczą! Zresztą, kto je kiedykolwiek...
Z zeszytu babci Zosi
Wczoraj obchodziliśmy Dzień Babci, dziś Dzień Dziadka. To dla mnie dni szczególne, pełne wspomnień o bliskich, o babcinej kuchni wypełnionej zapachem gorącego...
Na dobry początek dnia
Dobre śniadanie jest w stanie nas dobrze nastroić na cały nadchodzący dzień! I choć modne są dziś owsianki i jaglanki, ja uważam ze nic nie wygra z dobrymi...
Karnawałowe przysmaki
Przed nami karnawał i to ponoć jeden z krótszych w tym stuleciu, czas więc na bale, imprezy i prywatki pełne łakoci! Dziś proponuję przepisy na rożki, beziki i...
Dania, które zawsze się udają
Ciasto wyszło zakalcowate, w głowie zero pomysłu, a goście stoją już za drzwiami? Na pewno dobrze pamiętacie takie sytuacje, kiedy ciśnienie podskakuje, a w...
Makowiec mojej mamy
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez… ciast! A w szczególności bez makowca (specjalność mojej mamy) oraz sernika (tu mistrzem jest tata).
Trochę dekonstrukcji
Czasami warto zaszaleć i zapomnieć o przyzwyczajeniach. Trochę zdekonstruować strare przepisy i uwierzyć, że w kuchni można prawie wszystko.
Smak mango i pomarańczy
Słodkie, soczyste pomarańcze i żółtopomarańczowe, miękkie i aromatyczne mango! Takie owoce dziś zestawiam i takie dania owocowe proponuję. Nie tylko na słodko.
Powrót do dzieciństwa
Racuchy, placki, placuszki - lubiłam je jako mała dziewczynka, uwielbiam jako dorosła kobieta, dlatego chętnie wracam do starych, babcinych przepisów. Nie...
Najnowsze firmy
Dodano 20 godzin temu w kategorii Inspektoraty
Dodano 20 godzin temu w kategorii Inspektoraty
Dodano 20 godzin temu w kategorii Inspektoraty
Dodano 20 godzin temu w kategorii Inspektoraty