PLUS
Dynią jesień się zaczyna
Weekendy często spędzam na wsi, u teściów. Mieszkają niedaleko Dąbrowy Tarnowskiej w maleńkiej wiosce, w której przy każdym domu stoi obrośnięta kwiatami...
PLUS
Życie ze smakiem: O kurka na omlecie!
Tu nie trzeba się zastanawiać, co było pierwsze, jajka czy kurki - tu najlepiej, gdy są razem, najpierw na patelni, potem na talerzu. Pasują do siebie jak masło...
PLUS
Śliwkowe crumble: deser ciepło-zimno
Kiedy pogoda bawi się z nami w ciepło-zimno, a na straganach piętrzą się rumiane jabłka i śliwki, jest tylko jeden przepis, który mam ochotę Państwu polecić.
PLUS
Roluj, zawijaj, skręcaj
Życie ze smakiem. Odkąd po raz pierwszy, trochę z nudów, trochę z potrzeby wykorzystania tego, co akurat było w lodówce, zrolowałam plastry pieczonego...
PLUS
Polski hummus czyli pasta z fasoli
Pamiętaj, trzeba mieć spiżarnię pełną strączków i kasz, a głodu nie zaznasz - powtarzała mi zawsze moja babcia. Robiła to z takim przejęciem, jakby za chwilę...
PLUS
Dodaj masło i gotowe!
Trzy zasady kuchni francuskiej, uznawanej za najlepszą na świecie, to: po pierwsze masło, po drugie masło, po trzecie - jeszcze więcej masła. Dodane do ciast,...
PLUS
Tiramisu nakarm mnie i podnieś na siłach
Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów - tiramisu - powstał dzięki matce karmiącej piersią. Tirarsi su - to włoski czasownik oznaczający podnoszenie kogoś na...
PLUS
Życie ze smakiem. Superfood? Superbób!
Co sezon świat zachwyca się nowymi modnymi superfoods, czyli superjedzeniem, które ma nas uzdrowić, dostarczyć więcej składników odżywczych, dać siłę,...
PLUS
Nagi tort z truskawkami i kremem maślanym
Jakie jest prawdopodobieństwo, że facet, który ci się podoba, urodził się w ten sam dzień, co ty? Nigdy nie byłam dobra ze statystyki, ale szybko obliczyłam, że...
PLUS
Życie ze smakiem. Bakłażan jak pocztówka z wakacji
Spędzając wakacje na południu Francji, z pewnością skosztujecie ratatouille, jednogarnkowego gulaszu z letnich warzyw: bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów....
PLUS
Życie ze smakiem. Bakłażan jak pocztówka z wakacji
Wakacyjne bakłażany z papryką, pomidorami i oliwkami - palce lizać. Te smaki wakacji będziemy pamiętać przez cały rok, a może i całe życie...
PLUS
Menu wolności i pomidorowa z lanymi kluskami
Lat temu 30, przy okrągłym stole, spotkali się ludzie dotąd podzieleni, by wspólnie poszukać porozumienia w polskiej sprawie. Nie tylko przy nim siedzieli, nie...
PLUS
Życie ze smakiem. Na bazarze w dzień targowy
Przeczytałam ostatnio w internecie: „Przyszła wiosna. Ziemniaki znów są młode. A ty nie.” Uśmiałam się i pomyślałam, że dobrze, bo im jestem starsza, tym...
PLUS
Młoda, zielona, surowa, wspaniała
Kapusta - głowa rodziny polskich warzyw - daje się lubić cały rok. Ale młoda kapusta - to już niemalże obiekt uwielbienia i rarytas w edycji limitowanej. Jest...
PLUS
O mojej mamie i ucieranym cieście z rabarbarem
Zaobserwowałam, że ludzie dzielą się na tych, którzy gotują, i tych, którzy pieką ciasta. Mało kto opanował do perfekcji obie gałęzie sztuki kulinarnej....
PLUS
Szparagi. Z czym to się je?
A ch, jak ja lubię szparagi! Wyczekuję ich każdego roku wiosną, niecierpliwa jak młodzież wyglądająca wakacji. A potem, gdy już je mam, gdy zielony pęczek...
PLUS
Mazurek obfitości
Dawniej mazurek wielkanocny, upstrzony obficie bakaliami, kaloryczny i strojny, miał być nagrodą za wstrzemięźliwość w poście. Wykorzystywano do niego orzechy i...
PLUS
Życie ze smakiem. Królowa jest tylko jedna
Jest tylko jedna Ćwierczakiewiczowa!” - zwykła o sobie żartować Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka najpopularniejszej po dziś dzień polskiej książki kucharskiej...
PLUS
Życie ze smakiem. Co dziś na podwieczorek?
W czasach gdy na lunch jadło się po prostu dwudaniowy obiad, gdy nie śniło się nikomu zamawianie jedzenia przez okno samochodu i nikt jeszcze nie słyszał o...
PLUS
Życie ze smakiem. Sałatka na ciepło z kiełkami na wiosenne przesilenie
Pogoda bawi się z nami w ciepło-zimno, przesilenie daje się we znaki, więc wyciągam swoją sekretną broń - sałatkę z patelni ze świeżymi kiełkami. Na przednówku...
PLUS
Zupa na całe zło
Podobno prawdziwa kobieta potrafi z niczego zrobić: zupę, sałatkę i awanturę. Nie jestem tu wyjątkiem, choć na szczęście dla mojego związku - najlepiej wychodzi...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano tydzień temu w kategorii Drzwi
Dodano tydzień temu w kategorii Przedszkola
Dodano tydzień temu w kategorii Tworzenie stron WWW
Dodano tydzień temu w kategorii Perfumy