Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal steków i owoców morza. Tak można pomóc krakowskim restauracjom

OPRAC.: (MA)
Przez cztery dni uczestnicy kulinarnego festiwalu "Z ognia i Z Wody" będą mieli możliwość przekonać się, jakie steki i owoce morza serwują krakowscy szefowie kuchni. Festiwal daje okazję do skorzystania z oferty 25 restauracji, pośród których są np.: Fiorentina, Pino, Enoteka Pergamin, Cargo, Scandale. A w założeniu jest też akcją pomocy dla krakowskiej gastronomii w czasach pandemii.

FLESZ - Ile potrwa rowerowy boom?

od 16 lat

Ta pierwsza edycja festiwalu z "Z ognia i Z Wody" będzie trwała od 25 do 28 czerwca. Na jego stronie internetowej można już przeglądać propozycje menu i rezerwować miejsca w restauracjach.

Organizatorem festiwalu jest grupa krakowskich znawców i importerów win Endorwina. Zasłynęli już wcześniej szybką reakcją na sytuację związaną z epidemią koronawirusa, gdy uruchomili akcję pomocy gastronomii Wino Na ratunek. W tamtej akcji można było wesprzeć ulubioną restaurację, zamawiając wino z bezpieczną dostawą pod drzwi.

Teraz z kolei zapraszają na festiwal, na który pomysł zrodził się - jak przekazują organizatorzy - z chęci niesienia pomocy stęsknionej za turystami krakowskiej gastronomii.

- Nie ma co się ukrywać - w ostatnich kilku miesiącach krakowska gastronomia nie miała łatwo. Festiwal steków i owoców morza pozwala uczestnikom nie tylko odkryć nowe smaki, ale także wesprzeć ulubione miejsca. To od nas, odwiedzających restauracje zależy, czy za miesiąc lub pół roku będą nadal mogły nas gościć - przekonuje Maciej Korzeniowski, jeden z pomysłodawców nowej akcji wspierającej krakowskich restauratorów.

Festiwal jest zaproszeniem do powrotu do cieszenia się przyjemnościami stołu, ma też na celu zmotywowanie restauracyjnych gości do odkrywania lokalnej oferty kulinarnej.

Jakie są zasady? Każda z restauracji biorących udział w festiwalu przygotuje specjalne festiwalowe menu w dwóch wersjach. W pierwszej, „Z Ognia”, główną rolę będzie grał stek. Druga wersja menu, „Z Wody”, będzie oparta na wyborze owoców morza. Każde menu zawiera też przystawkę i deser. Obowiązuje przy tym festiwalowa cena - 69 zł za osobę. Do posiłków uczestnikom festiwalu będą proponowane chilijskie wina Amayna w specjalnej cenie.

- Festiwal steków i owoców morza "Z ognia i Z Wody" stworzyliśmy, by dać impuls krakowianom do wyjścia z domu, do powrotu do restauracji. Obdzwoniliśmy najlepsze restauracje w Krakowie i one zareagowały w niesamowity sposób. Każda z nich zaproponowała menu, którego wartość dwukrotnie przekracza cenę, jaką proponujemy gościom festiwalu - zaznacza Maciej Korzeniowski.

Pełna lista restauracji, które biorą udział w festiwalu, jest dostępna na stronie www.zOgniaizWody.pl. Tam również można dokonać zakupu biletu na wydarzenie oraz zarezerwować wizytę w wybranym miejscu. Trzeba przy tym pamiętać, że stoliki na następny dzień można rezerwować tylko do godziny 18 poprzedniego dnia.

Organizatorzy podkreślają, że wszystkie restauracje biorące udział w akcji stosują się do obowiązujących rygorów sanitarnych, gwarantując bezpieczeństwo swoich gości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Festiwal steków i owoców morza. Tak można pomóc krakowskim restauracjom - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski