Imprezę ze smakami regionu organizowała Lokalna Grupa Działania Korona Północnego Krakowa. Do rywalizacji na najpyszniejsze dania stanęły panie z kół gospodyń wiejskich, ale także z innych stowarzyszeń skupiających kobiety, które sprawdzają się w gotowaniu m.in. chórzystki z Raciborowic.
Wiosenny Festiwal Kulinarny odbywał się drugi raz w remizie OSP w Zagórzycach. - Chcemy integrować panie z gmin należących do Korony Północnego Krakowa, ale także przygotowujemy im pokaz w wykonaniu zawodowych kucharzy - mówi Barbara Kawa, wiceprezes LGD.
Marcin Polus, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników gotował podczas festiwalu hiszpańską zupę fasolową. - Chodzi o to, żeby pokazać, że ze wszystkich naszych rodzimych produktów można zrobić potrawy charakterystyczne dla kuchni innych narodów - mówi Barbara Kawa.
Na zakończenie festiwalu smakołyki pań zostały ocenione i nagrodzone. I miejsce zdobyły panie z KGW Pobiednik Wielki i Mały, II - KGW Kamienica z gminy Gołcza, III - Stowarzyszenia „Pod Kwitnąca Jabłonią” z Zagórzyc.
WIDEO: Mówimy po krakosku. "Borówka czy jagoda?"
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, NaszeMiasto
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?