Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal z regionalnym smakiem

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Jaja faszerowane wędzonym kurczakiem, gulasz ze śliwkami, smalec z czosnkiem niedźwiedzim, krem z pieczonych buraków z kozim serem i wiele innych przysmaków można było popróbować na Wiosennym Festiwalu Kulinarnym w Zagórzycach w gminie Michałowice.

Imprezę ze smakami regionu organizowała Lokalna Grupa Działania Korona Północnego Krakowa. Do rywalizacji na najpyszniejsze dania stanęły panie z kół gospodyń wiejskich, ale także z innych stowarzyszeń skupiających kobiety, które sprawdzają się w gotowaniu m.in. chórzystki z Raciborowic.

Wiosenny Festiwal Kulinarny odbywał się drugi raz w remizie OSP w Zagórzycach. - Chcemy integrować panie z gmin należących do Korony Północnego Krakowa, ale także przygotowujemy im pokaz w wykonaniu zawodowych kucharzy - mówi Barbara Kawa, wiceprezes LGD.

Marcin Polus, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników gotował podczas festiwalu hiszpańską zupę fasolową. - Chodzi o to, żeby pokazać, że ze wszystkich naszych rodzimych produktów można zrobić potrawy charakterystyczne dla kuchni innych narodów - mówi Barbara Kawa.

Na zakończenie festiwalu smakołyki pań zostały ocenione i nagrodzone. I miejsce zdobyły panie z KGW Pobiednik Wielki i Mały, II - KGW Kamienica z gminy Gołcza, III - Stowarzyszenia „Pod Kwitnąca Jabłonią” z Zagórzyc.

WIDEO: Mówimy po krakosku. "Borówka czy jagoda?"

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, NaszeMiasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski