Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Foodstock, czyli jemy oryginalnie i na luzie

Rozmawiała Katarzyna Kachel
FOT. ANNA KACZMARZ
ROZMOWA KRONIKI. Wojciech Kwiatkowski, koordynator Foodstocku – pierwszego alternatywnego festynu kulinarnego organizowanego przez agencję Broken Music.

– Ja zamówię sobie na początek maczankę po krakowsku. A Pan?

– To ja też, bo nigdy nie miałem okazji jej spróbować.

– Zaraz potem kupię coś od Jakuba, który serwuje jedzenie prosto z dziwacznego roweru.

– Ciekawy pomysł, prawda? Takich właśnie kuchni i miejsc – oryginalnych i bezpretensjonalnych – szukamy. Tak by uczestnicy sobotniej imprezy mogli zobaczyć, jak zmienia się krakowska mapa kulinarna i jak wiele jest pomysłów na podawanie dań. Nawet tych najprostszych.

– Pojawią się też panowie z „Twojego Kucharza”. To nowe i już bardzo modne miejsce na krakowskim Zabłociu.

– Już raz u nas byli. Robili świetne makarony. Tym razem pokażą na żywo, jak przygotowują swoje popisowe dania.

– Najważniejsza w Foodstocku jest?

– Atmosfera. Rodzinna, luźna, bez żadnej sztampy i zadęcia. Każdy sam buduje sobie przestrzeń wokół siebie, tak by czuć się jak najlepiej. Zapraszamy rodziny. Z myślą o tych najmłodszych przygotowaliśmy warsztaty. Nie będą się nudzić. Wstęp, jak zawsze, jest darmowy. A porcje zaczynają się już od pięciu złotych. Można sobie kulinarnie zaszaleć.

­– Skąd pomysł?

– Podobne festyny odbywają się w wielu miastach, na przykład w Berlinie czy Londynie. Nasza impreza ma jednak formułę krakowską. Ma promować krakowskie lokale i pokazywać interesujące poindustrialne miejsca w mieście.

– Czym tym razem zaskoczą nas wystawcy?

– Piknik będzie w konwencji Before&After. Restauratorzy przygotują więc dania, od których można zacząć sobotni wieczór. Przystawki, oryginalne i sycące, które pozwolą przetrwać do rana. Będą też dania, które spokojnie będzie można odtworzyć sobie na niedzielny obiad.

– Dlaczego jeszcze warto przyjść w sobotę do Fabryki?

– Bo można za niewielkie pieniądze popróbować wielu świetnych dań. No i nie trzeba po takim biesiadowaniu myć talerzy.

BEFORE&AFTER
Organizatorzy zapraszają jutro od godz. 14 do 22. Miejsce: klub Fabryka na Zabłociu.

W programie oprócz jedzenia, muzyka na żywo i DJ Antek. Dla dzieci przygotowano warsztaty. Zasady proste: wstęp za darmo, kupony za 5 zł, porcje od 5 zł.

WYSTAWCY:

Po Prostu Rower
Etnika
Kenko Sushi
Samosa
Mistrz i Małgorzata
Andrus Food Truck
Pstrąg Ojcowski
Studio Twój Kucharz
Korek Resto Bar
Sweet Chilli – Slow Food Gyros
Świnka
Klubokawiarnia Kącik 6
Concept Caffe
Coffee Cargo
Makiato
Burgertata
Les Beaux Macarons

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski