MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Francuska tarta z jabłkami

Redakcja
Słodki kącik

Składniki:

- 25 dag mąki
- 14 dag masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka masła do formy
- 8 jabłek
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- 25 dag śmietanki

Wykonanie:
Mąkę posiekać na stolnicy z miękkim masłem i szczyptą soli. Dodać wodę, zagnieść ciasto i uformować kulę. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Posmarować masłem płaską formę na tartę o średnicy 28-30 cm, rozłożyć w niej ciasto, dociskając palcami. Brzegi najlepiej docisnąć do formy widelcem. Ciasto ponakłuwać i formę wstawić do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć je koliście na cieście. Jajka wymieszać ze śmietanką i cukrem, masę wylać na owoce.
Piec 30 minut w temp. 180°C, aż jabłka i ciasto zrobią się złote.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski