Francuska zupa cebulowa. Przepis na posiłek, który pokochasz. Możesz podać ją z bagietką lub grzankami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna zupa cebulowa pochodzi z Francji. Aby uzyskać wyjątkowy smak należy cierpliwie karmelizować cebulę w garnku. Wypróbuj nasz przepis.
Tradycyjna zupa cebulowa pochodzi z Francji. Aby uzyskać wyjątkowy smak należy cierpliwie karmelizować cebulę w garnku. Wypróbuj nasz przepis. vaaseenaa / gettyimages.com
Zupa cebulowa to niewątpliwie dla wielu osób symbol kuchni francuskiej. Podawana z kromką przypieczonej bagiety i zapiekana pod warstwą sera jest wyszukanym przepisem przygotowywanym z bardzo prostych składników. Podpowiadamy, jak zrobić rozgrzewającą zupę cebulową, która posmakuje każdemu.

Spis treści

Francuska zupa cebulowa wielu smakoszom kojarzy się z wyrafinowanym gotowaniem, pomimo używania łatwo dostępnych składników. Wystarczy mieć w kuchni białą cebulę, rosół lub bulion warzywny, czosnek, tymianek i ser żółty. Warto sięgać po zupę cebulową w czasie przeziębień, gdyż cebula rozgrzewa i ma właściwości wykrztuśne. Podpowiadamy, jak przygotować domową zupę prosto z Francji.

Zupa cebulowa – przepis na francuskie danie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut, w tym 5 minut na zrobienie grzanek.
Składniki:

  • 250 g białej cebuli,
  • 25 ml oleju,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 25 ml białego wina,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300-350 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 5 g mielonego czarnego pieprzu.

Grzanki do zupy cebulowej:

  • 4 kromki bagietki,
  • 100 g startego sera gruyère.

Zobacz także: Konfitura z czerwonej cebuli do słoika. Przepis na dodatek do soczystych burgerów. Delektuj się wyjątkowymi przetworami

Jak ugotować zupę cebulową?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać, umyć i drobno posiekać. Następnie czosnek należy obrać i pokroić w cienkie plastry.
  2. W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej i wsypać do niego cebulę z suszonym tymiankiem.
  3. Gdy cebula zacznie mięknąć, należy dodać pokrojony czosnek i smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Zajmie to około 10-15 minut. Aby wydobyć pełny smak cebuli, należy przemieszać ją łyżką na małym ogniu smażyć, jeszcze 20 minut. Cebula ma się w tym czasie skarmelizować, ale nie przypalić.
  4. Następnie do cebuli należy wlać białe wino i gdy wyparuje, należy wlać do garnka rosół lub bulion warzywny. Cebulę należy gotować na małym ogniu do miękkości. Gotową zupę cebulową należy doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Przed podaniem należy zrobić grzanki z bagietek. Pokrojone kromki trzeba posypać startym serem na grubych oczkach i umieścić w piekarniku ustawionym na grillowanie (120° Celsjusza).
  6. Grzanki należy zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera i widocznego podpieczenia sera i bagietki. Trwa to 3-5 minut.
  7. Zupa cebulowa jest gotowa do podania. Grzanki można umoczyć w zupie cebulowej lub podawać obok talerza.

Jaki ser najlepiej się sprawdzi?

Zupa cebulowa to znakomite danie wykorzystujące w oryginale ser gruyère. Warto wiedzieć, że ser pochodzi ze Szwajcarii, a nie z Francji. W Polsce sprawdzą się również inne sery dojrzewające z mleka krowiego, które współgrają z białym winem. Do grzanek podawanych z zupą cebulową można także sięgać po mniej intensywne w smaku sery takie jak szwajcarski emmentaler lub francuski ser comte.

Jakie wino wybrać do zupy cebulowej?

Zupa cebulowa przygotowywana jest z dodatkiem francuskiego białego wina. Można sięgać po wina wytrwane i półwytrawne. Ważne, aby nie zdominować smakiem wina całej zupy. Dodatek wina podkreśla naturalnie słodki smak, który wzmacnia się, w czasie karmelizacji warzywa na patelni.

Jakie przyprawy wzmocnią smak?

Zupa cebulowa nie potrzebuje wielu składników, wystarczy dodać suszony tymianek. Większość smaku pochodzi z rosołu lub bulionu warzywnego. W zupie cebulowej świetnie smakuje też rosół z dodatkiem wołowiny. Jednak, jeśli wolicie bogatszy smak zupy cebulowej, to podczas smażenia cebuli można dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Dzięki temu zupa cebulowa nabierze wyrazistego, niemal „drzewnego” aromatu.

Patelnie w najlepszych cenach

kup najtaniej

Zwieger

ZWIEGER Obsidian Patelnia 20 cm (PT3855)

109,99 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Unlimited 25cm G2553872

149,99 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Patelnia Żeliwna 24 cm (Kh1118)

69,63 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Francuska zupa cebulowa. Przepis na posiłek, który pokochasz. Możesz podać ją z bagietką lub grzankami - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie