Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Garnek rozmaitości, czyli szybkie danie z resztek [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Garnek rozmaitości, czyli szybkie danie z resztek. Zobaczcie przepis!

Dania jednogarnkowe często goszczą na stole Katarzyny Skuty z Krakowa. - Garnek rozmaitości jest jedną z ulubionych potraw mojego męża - zdradza pani Katarzyna.

Składniki

  • kawałek kiełbasy wędzonej
  • kawałek boczku
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • kilka liści kapusty białej
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 2-3 marynowane papryki
  • puszka kukurydzy
  • olej, cukier, sól, pieprz i ostra musztarda do smaku

Wykonanie
Boczek i kiełbasę pokroić na kawałki, wrzucić wraz z cebulą do rondla i obsmażyć (jeśli boczek mało tłusty, dodać trochę oleju do smażenia). Dołożyć pokrojoną marchewkę i poszatkowaną kapustę. Obsmażyć chwilę i wlać sok pomidorowy. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i pokrojoną w paski paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać trochę ostrej musztardy. Przykryć i dusić chwilę, w tym czasie sok pomidorowy zgęstnieje. Podawać z pieczywem, ryżem lub bez dodatków.

W przypadku braku któregoś ze składników można zastąpić go innym i dodać np. ziemniaki, pieczarki, inny rodzaj mięsa (np. pieczonego kurczaka z obiadu).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Garnek rozmaitości, czyli szybkie danie z resztek [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski